Δεν του αρέσει να δουλεύει με πολλά συστήματα. Κάποτε, σε μια προετοιμασία του Ατρομήτου στο Πράβετς της Βουλγαρίας, δούλευε σε κάθε προπόνηση ένα συγκεκριμένο σχήμα. Μιλώντας τότε στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν ακολουθήσει την αποστολή στη Βουλγαρία, ήταν ξεκάθαρος.

«Σε μία προετοιμασία δεν υπάρχει ο χρόνος καλά καλά για ένα σχήμα. Οποιος δουλεύει δεύτερο, σημαίνει ότι κανένα από τα δύο δεν θα το δουλέψει σωστά». Από τότε το τηρεί ευλαβικά. Σε κάθε προετοιμασία ένα σύστημα. Ενας τρόπος. Ο δικός του τρόπος.

Μέσα στη σεζόν, ανάλογα και με τον αντίπαλο, μπορεί να διαμορφώσει κάποια πράγματα. Να αλλάξει, να δοκιμάσει, να δουλέψει. Ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων θα βλέπουμε τον Παναθηναϊκό με ένα συγκεκριμένο σχήμα και με έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού.

Τι έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην καριέρα του; Το 4-2-3-1. Με δύο κόφτες και με γρήγορους μπακ, προκειμένου να μπορούν να υπηρετήσουν το παιχνίδι που πρεσβεύει ο Δώνης. Παίζει πάρα πολύ από τα άκρα, θέλοντας από τους μπακ – χαφ να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά και να μετέχουν στην ανάπτυξη της ομάδας.

Αυτό έπαιξε στον Ατρόμητο για μία τριετία, αυτό στη Λάρισα, στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ, στον ΑΠΟΕΛ. Με έναν φορ… κολόνα, όπως τον Μήτρογλου που είχε στον Ατρόμητο ή τον Αθανασιάδη που είχε στον ΠΑΟΚ. Που μπορεί να εκμεταλλευτεί τη σέντρα που θα βγει από τους ακραίους, θα είναι καλός στον αέρα και αποτελεσματικός στη «μία επαφή».

Οι αμυντικοί μέσοι

Το αμέσως επόμενο σχήμα που έχει χρησιμοποιήσει ο Δώνης είναι το 4-3-3 με έναν αμυντικό μέσο και δύο εσωτερικούς. Σχήμα που αν μείνει ο Λουντ μπορεί να το δούμε αρκετά στον Παναθηναϊκό, με τον Κουρμπέλη σαν κόφτη και τον Φινλανδό με τον Χρήστο Δώνη εσωτερικούς χαφ. Με δύο παίκτες στα «φτερά», που να μπορούν με ευκολία να πάνε στο ένας εναντίον ενός.

Ο Δώνης δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον αμυντικό του μέσο, θεωρώντας ότι ο χώρος στον οποίο κινείται είναι ο πιο κομβικός του γηπέδου. Κυρίως για την εν γένει αμυντική λειτουργία της ομάδας. Θέλει παίκτη με τρεξίματα, δυναμικό και με δυνατότητα να προωθεί την μπάλα.

Η επιθυμία του Δώνη να μη φύγει ο Κουρμπέλης έχει να κάνει με αυτό ακριβώς: ο έλληνας χαφ προσφέρει τρεξίματα και δυναμισμό, μπορεί να κατεβάσει την μπάλα και να την προωθήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, ο 49χρονος προπονητής θεωρεί πως η μετακίνηση του Κουρμπέλη στο κέντρο της άμυνας είναι λάθος, αφού χαραμίζεται ο ποδοσφαιριστής και χάνει η ομάδα ένα βασικό εργαλείο από τη μεσαία γραμμή. Γι’ αυτό και θα ζητήσει την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού, προκειμένου να μη χρειαστεί να γίνει η… αλχημεία.

«Ακαιρα τα μεταγραφικά»

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει αρκετά ονόματα που εμφανίζονται ως υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι του Παναθηναϊκού. Από την πράσινη ΠΑΕ, ωστόσο, θέλησαν να χαμηλώσουν τους τόνους ξεκαθαρίζοντας πως για την ώρα υπάρχουν αρκετά ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει πρώτα να διευθετηθούν.

Συγκεκριμένα, από το Τριφύλλι σχολίαζαν ότι «δεν υπάρχει τώρα καμία εξέταση μεταγραφικών στόχων. Είναι άκαιρο όταν υπάρχουν ακόμα ανοικτά άλλα θέματα». Επιπλέον, για μία ακόμα φορά επισημαίνεται ότι ώς αύριο θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η πρόσληψη του Γιώργου Δώνη και του προπονητικού τιμ.

Ραντεβού με Λουντ

Κατ’ ιδίαν ραντεβού με τον Ρόμπιν Λουντ αναμένεται να έχει ο Νίκος Νταμπίζας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Φινλανδός θα έρθει το Σάββατο στην Ελλάδα για διακοπές και ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να τον πείσει να μείνει στην ομάδα.