Μια προεκλογική ομιλία που ηχογραφήθηκε στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τη σύζυγό του από τη φυλακή: έγκλειστος από το 2016, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είχε σήμερα ένα «μίτινγκ» χωρίς προηγούμενο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016 για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κατηγορία την οποία απορρίπτει σθεναρά, λέγοντας ότι η υπόθεσή του είναι πολιτική.

Η ομιλία του Ντεμιρτάς εκφωνήθηκε από τη φυλακή της Αδριανούπολης (βορειοδυτική Τουρκία), όπου κρατείται, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τη σύζυγό του, την Μπασάκ Ντεμιρτάς, στο πλαίσιο του ενός τηλεφωνήματος την εβδομάδα που δικαιούται.

Ηχογραφημένη στο σαλόνι του σπιτιού της οικογένειας στο Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), η ομιλία, που ακουγόταν από το μεγάφωνο του τηλεφώνου της κυρίας Ντεμιρτάς, αναρτήθηκε στη συνέχεια στους λογαριασμούς του HDP στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ομιλία αυτή, που κράτησε περίπου πέντε λεπτά, ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε με φωνή που ακουγόταν ανάμεσα σε παράσιτα την «αδικία» που έχει εδραιωθεί στην Τουρκία υπό τη σιδηρά πυγμή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του οποίου ήταν κάποτε ο πιο σφοδρός αντίπαλος.

«Η Τουρκία έχει μεταμορφωθεί, αλίμονο, σε μια κατά το ήμισυ ανοικτή φυλακή. Θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία του φόβου, να κυριαρχήσει διά του φόβου», δήλωσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «πολιτικό όμηρο».

Όμως, παρά την κατάστασή του, ο φιλοκούρδος ηγέτης προτρέπει τους υποστηρικτές του να είναι αισιόδοξοι: «Ο Ντεμιρτάς δεν είναι ο άνδρας που βρίσκεται σε ένα κελί στην Αδριανούπολη. Είστε εσείς. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας», λέει.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκει επίσης τον τρόπο να αστειευτεί. Απαντώντας στη σύζυγό του που ζητά να μάθει νέα του, λέει: «Αισθάνομαι τυχερός, γιατί είμαι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία στη γυναίκα του από το τηλέφωνο».

Η φυλάκιση του Ντεμιρτάς περιπλέκει την προεκλογική εκστρατεία του, την οποία, εξάλλου, αγνοούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση στην Τουρκία.

Από το κελί του στη φυλακή της Αδριανούπολης, ο Ντεμιρτάς γράφει στο Twitter σχεδόν καθημερινά μέσω των δικηγόρων του, εναλλάσσοντας πολιτικά μηνύματα με σχόλια για την επικαιρότητα και αστεία.

Την Παρασκευή ο Ντεμιρτάς αναμένεται να απαντήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε ερωτήσεις που θα έχουν τεθεί προηγουμένως από τους χρήστες των ιστοτόπων αυτών.