Adios Μαριάνο Ραχόι, bienvenido Πέδρο Σάντσεθ: μόλις τέσσερις ημέρες αφότου αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο ηγέτης των ισπανών Σοσιαλιστών, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, πόστο που κατείχε από το 2004. «Είναι το καλύτερο για το Λαϊκό Κόμμα, για μένα, νομίζω και για την Ισπανία», δήλωσε προαναγγέλλοντας έκτακτο συνέδριο του κόμματος, κατά το οποίο θα αναδειχθεί ο διάδοχός του. Ο Ραχόι δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας ο οποίος «κυβερνάει τη χώρα» παρότι «απορρίφθηκε συστηματικά από τους Ισπανούς» στις εκλογές του 2015 και του 2016. Δεν δίστασε επίσης να απειλήσει τη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας που ορκίζεται σήμερα ότι θα της κάνει τη ζωή όσο πιο δύσκολη μπορεί μπλοκάροντας στη Γερουσία, και άρα στέλνοντας πίσω στη Βουλή, τον προϋπολογισμό που ο ίδιος κατάφερε να περάσει από αυτήν στις 23 Μαΐου με τη βοήθεια των Ciudadanos και των βάσκων αυτονομιστών.

Προς το παρόν, βέβαια, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης: θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα αλλά πολλά ονόματα είχαν ήδη διαρρεύσει από χθες και η γυναικεία παρουσία έδειχνε έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Προϋπολογισμού στη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ, αυτή που θα αναλάβει να ορίσει το ανώτατο όριο δαπανών του δημοσίου τομέα για το 2019, θα είναι η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, χειρουργός στο επάγγελμα, πρώην σύμβουλος στην Ανδαλουσία, ενώ υπουργός Οικονομίας, και άρα υπεύθυνη για τον συντονισμό με τις Βρυξέλλες, θα αναλάβει η οικονομολόγος και δικηγόρος Νάντια Καλβίνιο, νυν γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μακρά, 12ετή, πείρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Συγκροτημένη. Μεθοδική. Αυστηρή. Τελειομανής. Φιλόδοξη. Πραγματίστρια. Σοσιαλφιλελεύθερη αλλά με ένα προφίλ περισσότερο τεχνικό παρά πολιτικό. Ορκισμένη φιλευρωπαία»: έτσι την περιέγραφε χθες η «El Pais» επικαλούμενη ανθρώπους που τη γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί μαζί της. Οσο για το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό πηγαίνει στον Χοσέπ Μπορέλ, έναν Καταλανό γνωστό για την απόλυτη αντίθεσή του στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2004-2007) με μακρά καριέρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ισπανία.

Ο Σάντσεθ, που διαθέτει μόλις 84 βουλευτές σε σύνολο 350 στην ισπανική Βουλή, και στηρίχτηκε προκειμένου να διώξει τον Ραχόι σε μία ετερόκλιτη συμμαχία Podemos, βάσκων και καταλανών αυτονομιστών, έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει διάλογο με την Καταλωνία και να σεβαστεί τον προϋπολογισμό που κατάφερε να περάσει ο Ραχόι κάνοντας μεταξύ άλλων σημαντικές παραχωρήσεις στο Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα. Αν όμως αυτός επιστρέψει στη Βουλή, η ούτως ή άλλως αδύναμη κυβέρνησή του θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρώτη μεγάλη νομοθετική πρόκληση.