Είναι ο εμπνευστής τής «μη φιλελεύθερης δημοκρατίας». Και όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένος να εξαγάγει την ιδεολογία του σε άλλες χώρες της Ευρώπης ξεκινώντας από τη γειτονική του Σλοβενία αλλά και την (πολύ πιο μακρινή από την Ουγγαρία) ΠΓΔΜ. Και πώς γίνεται η εξαγωγή; Σύμφωνα με τους «New York Times», το όχημα είναι τα μέσα ενημέρωσης που αγοράζει ένας φίλος του επιχειρηματίας. Σε ένα τέτοιο τηλεοπτικό δίκτυο της Σλοβενίας εμφανίστηκε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν προ ημερών για να δηλώσει ότι «ο Γιάνεζ Γιάνσα είναι ακριβώς το είδος του ηγέτη που χρειάζεται η Σλοβενία» –ο Γιάνσα είναι ο ακροδεξιός πολιτικός που επικράτησε την περασμένη Κυριακή στις σλοβενικές εκλογές.

Ο Βίκτορ Ορμπαν έχει χρησιμοποιήσει τα μίντια της Ουγγαρίας για να εδραιώσει την εξουσία του. Και τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια δική του σφαίρα επιρροής. Τον περασμένο χρόνο, ένας από τους πιο στενούς του συμβούλους, ο Αρπαντ Χάμπονι, συναντήθηκε με τον Στίβεν Μπάνον, τον πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία στην Ανατολική Ευρώπη μιας πλατφόρμας στα πρότυπα του ακροδεξιού Breibart News που είχε ιδρύσει ο Μπάνον. Τη συνταγή τη γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο Ορμπαν: τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία ελέγχονται από τους συμμάχους του και βομβαρδίζουν τους ούγγρους πολίτες με δραματικά ρεπορτάζ για τις «ορδές των μεταναστών», ενώ σκιαγραφούν τον Ορμπαν ως έναν ήρωα που υπερασπίζεται το ουγγρικό έθνος από τις επιρροές της παρηκμασμένης Δύσης.

Ο νέος ιδιοκτήτης του σλοβενικού δικτύου Skandal24 είναι ο Πέτερ Σκατς, ούγγρος επιχειρηματίας που ανήκει στον στενό κύκλο του ούγγρου πρωθυπουργού. Ο Σκατς, που πολλοί θυμούνται ως ένα χαμηλών τόνων στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης της Ουγγαρίας, έγινε κάποια στιγμή συνιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ripost». Σύντομα, το 97% των εσόδων της εφημερίδας προερχόταν από την κρατική διαφήμιση. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η «Ripost» αγόρασε το 15,1% του Nova24 TV, ενός σλοβενικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο είχαν ιδρύσει υποστηρικτές του ακροδεξιού Γιάνσα. Την ίδια ημέρα, δύο άλλες εταιρείες, μία εκ των οποίων ανήκει σε σύμβουλο του Ορμπαν, αγόρασαν περίπου τα ίδια ποσοστά.

Η τριπλή αυτή αγορά φαίνεται να ήταν συντονισμένη: ο χρηματοδότης και στις τρεις περιπτώσεις ήταν ο Κάρολι Βάργκα, ούγγρος κατασκευαστής δημοσίων έργων που πλούτισε αναλαμβάνοντας πολλές δουλειές με τη φροντίδα του Ορμπαν. Τον Ιούνιο του 2017, ο Σκατς αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ενός άλλου μιντιακού ομίλου της Σλοβενίας, του New Horizon, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων το ακροδεξιό περιοδικό «Demokracija». Τις υπόλοιπες μετοχές του ομίλου κατέχει το ακροδεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα. Την ίδια περίοδο, ο Σκατς ανέλαβε τον έλεγχο του Alfa TV, ενός τηλεοπτικού δικτύου στην ΠΓΔΜ που υποστηρίζει τον Νίκολα Γκρούεφσκι, εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό και στενό σύμμαχο του Ορμπαν. Και ένας πρώην συνάδελφός του στην ουγγρική κρατική τηλεόραση, ο Αγκνες Ανταμικ, αγόρασε στην ΠΓΔΜ μια σειρά από σάιτ που υποστηρίζουν τους εθνικιστές του VΜRO.

Τα Σκόπια και η ονομασία

Ο Ορμπαν εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στο VΜRO και στη διαδήλωση που οργάνωσε το κόμμα στα Σκόπια κατά της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξαίροντας μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων». Αλλά πώς ερμηνεύεται αυτή η στάση; «Επενδύουν σε ένα νέο είδος πολιτικής συμμαχίας» σημειώνει στους «ΝΥΤ» η Σάντρα Μπάζικ Χρβάτιν, ειδική σε μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Πριμόρσκα. «Θέλουν να δημιουργήσουν μια μιντιακή αυτοκρατορία για να επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να δώσουν σάρκα και οστά σε μια νέα πολιτική δύναμη στην ΕΕ».