Με μια λιτή δήλωση τη Δευτέρα το απόγευμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έκανε γνωστό ότι θα επιμείνει στην αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, που θα ήθελε του χρόνου να γίνει με είκοσι ομάδες, δυο ομίλους και play off. Αυτό το πρωτάθλημα, λένε αυτοί που έχουν μιλήσει με τον υφυπουργό και μπορούν να μεταφέρουν τη βαθιά του σκέψη, «θα είναι ένα μεταβατικό πρωτάθλημα, ώστε από τη μεθεπόμενη περίοδο να οδηγηθούμε σε ένα πρωτάθλημα δέκα ομάδων και τεσσάρων γύρων». Προσθέτουν, δε, ότι σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα υπάρχουν έσοδα 30.000.000 ευρώ από την ΕΡΤ και 40.000.000 ευρώ από τη Nοva! Ωστόσο, σημειώνουν, ο Βασιλειάδης εμφανίζεται ταυτόχρονα ανοιχτός σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση για αναδιάρθρωση κατατεθεί και συμφωνηθεί.

Παραλογισμός

Ας τα δούμε όλα αυτά ένα ένα μπας και καταλάβουμε γιατί γίνονται. Εδώ και πολλά χρόνια οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο προτείνουν διαρκώς τη μείωση των ομάδων της Σουπερλίγκας, αιτιολογώντας αυτή τη θέση με δυο επιχειρήματα. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν δεκαέξι έλληνες επιχειρηματίες με διάθεση να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο πληρώνοντας από την τσέπη τους ανοίγματα και ότι την ίδια στιγμή τα εγγυημένα έσοδα των ελληνικών ομάδων από την τηλεόραση και τους χορηγούς μειώνονται. Οι προτάσεις αυτές είναι συνήθως βασισμένες στην περίφημη αρχή της πίτας: όσο μικραίνει τόσο λιγότερα γίνονται τα κομμάτια κι επομένως τόσο λιγότεροι πρέπει να είναι όσοι κάθονται στο τραπέζι με ένα πιάτο μπροστά τους. Δεν με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο διότι νομίζω πως θά ‘πρεπε όλοι να επιδιώκουν την αύξηση των εσόδων του πρωταθλήματος, ωστόσο ομολογώ ότι η λογική αυτή έχει μια βάση. Τι δεν έχει βάση; Να μιλάς για αύξηση των ομάδων, όταν τα έσοδα έχουν πραγματικά καταρρεύσει.

Σουρωτή

Φέτος υπάρχει μια πραγματικότητα που όποιος δεν την βλέπει εθελοτυφλεί: δεν υπάρχει κανένα κανάλι διατεθειμένο να αγοράσει τα ματς επτά τουλάχιστον ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Η αγορά έχει τρελαθεί και τα κανάλια έχουν μπροστά τους ένα θησαυρό και δεν τον βλέπουν ή οι ομάδες θά ‘πρεπε να προβληματιστούν γιατί αυτό συμβαίνει. Επίσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον από άλλους χορηγούς για να προβληθούν στο πρωτάθλημα. Ο ΟΠΑΠ π.χ., που ήταν για χρόνια χορηγός της Σούπερ Λίγκας, πέρυσι, όταν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με το προεδρείο της να συζητήσει, παρουσίασε μια λίστα από απαιτήσεις (αν θυμάμαι καλά τον αριθμό, είκοσι τέσσερις), που δεν έγιναν δεκτές και γι’ αυτό συμφωνία δεν υπήρξε. Τι ζητούσε; Ρήτρες για τις διακοπές των αγώνων, πρόστιμα σε ομάδες για τη δυσφήμηση του πρωταθλήματος, εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα βίας κ.τ.λ. Αυτά τα ζητά κάθε χορηγός, εκτός κι αν είναι η Σουρωτή του Ιβάν Σαββίδη, π.χ. Που, αν δεν ήταν πρόεδρος του ΠΑΟΚ κι αν δεν ζούσε για τη μέρα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, ανάθεμα κι αν έδινε 1 ευρώ στη Σουπερλίγκα για να διαφημίσει οτιδήποτε.

Μελέτη

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά μπορεί το υφυπουργείο (κι όποιος άλλος θέλει ένα πρωτάθλημα με είκοσι ομάδες) να έχει στα υπόψιν του κάτι άλλο. Μπορεί να υπάρχουν κανάλια έτοιμα να πληρώσουν εκατομμύρια με την προϋπόθεση να μην υποβιβαστούν η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς ή να υπάρχουν χορηγοί διατεθειμένοι να πληρώσουν με ράβδους χρυσού αν ο Κισσαμικός και η Παναχαϊκή αγωνιστούν στη Σουπερλίγκα: αν όλα αυτά ισχύουν ή αν υπάρχει έστω μία μελέτη που να δείχνει ότι το πρωτάθλημα των 20 ομάδων θα φέρει ευημερία και πρόοδο, ο Βασιλειάδης και όσοι μαζί του συμφωνούν οφείλουν να μας ενημερώσουν: θα είναι παρήγορο να μάθουμε ότι υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες, που δουλεύοντας μυστικά έχουν κάνει τέτοιου τύπου έρευνες. Αν δεν το κάνουν, δικαιούμαστε να πιστεύουμε πως ό,τι γίνεται γίνεται γιατί ο υφυπουργός αποφάσισε να πολιτευτεί στην Πάτρα ή γιατί μοιράζονται υποσχέσεις σε ομάδες υποβιβασμένες για ψηφοθηρικούς λόγους ή άλλους χειρότερους. Η όλη μεθόδευση μάλιστα γεννά δυο ακόμα απορίες: αν είναι πρόοδος ένα πρωτάθλημα είκοσι ομάδων, τότε γιατί να γίνει μόνο ένα και όχι πέντε ή και δέκα; Κι από πού, διάβολε, προκύπτει η βεβαιότητα ότι η Nοva θα πληρώσει 40 εκατομμύρια αν του χρόνου το πρωτάθλημα γίνει με 10 ομάδες; Φέτος δεν πληρώνει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εννέα ομάδων ούτε τα μισά!

Κουταμάρα

Το πρόβλημα του ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι το σύστημα διεξαγωγής του: αυτό είναι μια απερίγραπτη κουταμάρα που δεν νομίζω ότι την πιστεύει άνθρωπος. Είτε με 16 ομάδες γίνει είτε με 12 είτε με 10 σε τέσσερις γύρους είτε με 20, το πρωτάθλημά μας θα ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερο κόσμο όσο συνεχίζεται η θεσμική του αναξιοπιστία και όσο οι ομάδες θα συνεχίζουν να παίζουν κακό ποδόσφαιρο. Η θεσμική αναξιοπιστία δημιουργεί καχυποψία και η κυβέρνηση δεν κάνει άλλο από το να την μεγαλώνει με τις πρωτοβουλίες της. Και το κακό θέαμα απλά διώχνει τον κόσμο.

Ρεζίλι

Ο Βασιλειάδης θα έπρεπε να ασχολείται με το πώς η κακοπιστία θα τελειώσει. Ο υφυπουργός καμαρώνει γιατί έχει καλή σχέση με τη FIFA, π.χ. Η FIFA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία της ΕΠΟ είναι απαράδεκτη: στέλνει επιστολές με τις οποίες ζητά ξένους αρχιδιαιτητές και διαιτητές, ζητά διορισμό ξένου διευθύνοντα συμβούλου, στέλνει επιτροπές παρακολούθησης κ.τ.λ. Ολα αυτά δείχνουν πως αναγνωρίζει ένα πρόβλημα. Ο Βασιλειάδης τι κάνει για αυτό; Ψάχνει λεφτά για να δώσει στις ομάδες; Για να γίνει τι; Θα διορθώσει με αυτό τον τρόπο όλο αυτό το χάλι που καθιστά τη χώρα διεθνώς ρεζίλι; Πολύ αμφιβάλλω.

Προστάτες

Νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις αναδιάρθρωσης μαρτυρούν απλά ότι υπάρχουν ομάδες με προστάτες που τις θέλουν στην κατηγορία. Γίνονται, επίσης, χωρίς καμία απολύτως μελέτη. Η θεσμική λειτουργία είναι για γέλια και για κλάματα: οι κανονισμοί αλλάζουν σε μια νύχτα για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν είχαν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, οι ομάδες υπογράφουν μανιφέστα που ο υφυπουργός τούς ζητά και μετά τα πετάνε στα καλάθια των αχρήστων, η ΕΠΟ σωπαίνει, ενώ η FIFA την έχει διαρκώς σε επιτήρηση, οι φάκελοι της Ράνταρ για τα στημένα ματς δεν χωράνε στα γραφεία των αθλητικών εισαγγελέων που δεν ερευνούν τίποτα κι εμείς ασχολούμαστε με το αν το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει με είκοσι ομάδες.

Μπόνους

Γιατί με είκοσι; Το να γίνει με σαράντα ομάδες θα ήταν μια πιο δίκαιη εξέλιξη. Θα μπορούσε να κρατάει τρία χρόνια και να το κερδίζει όποιος μπαίνει στο γήπεδο και πυροβολεί τον Κομίνη. Αν τον πετύχει, μπορεί να παίρνει και μπόνους 30 εκατομμύρια από την ΕΡΤ και 40 εκατομμύρια από τη Νova…