Μήνυμα προς την Εκκλησία των Σκοπίων να επιστρέψει στην κανονικότητα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια» ήταν το σαφές μήνυμα του Πατριάρχη με αποδέκτη τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε ευχαριστήσει τον κ. Βαρθολομαίο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για θετική επίλυση των διαφορών με την Εκκλησία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη και με ένα tweet που «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό: «Καλωσόρισα τις προσπάθειες του Πατριαρχείου για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ». Προ ημερών το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ανακοινώσει ότι εξέτασε αίτημα από την Εκκλησία των Σκοπίων, το οποίο συνοδευόταν και από σχετική επιστολή του Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας από το Πατριαρχείο για να επανέλθει η σχισματική Εκκλησία στην κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών. Σήμερα η Εκκλησία των Σκοπίων αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία –Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

ΜΕ ΙΕΡΩΝΥΝΟ. Το θέμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και κατά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή.

n Στο τετ α τετ του Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήθηκε και η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με πρωτοβουλία του κ. Βαρθολομαίου μάλιστα ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος έχει επισκεφτεί δύο φορές τον Δημήτρη Κούκλατζη και τον Αγγελο Μητρετώδη με στόχο την πνευματική στήριξη.

Στην Αθήνα ο γάλλος ΥΠΕΞ

Εν μέσω των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριέν αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα το διήμερο 29-30 Ιουνίου. Η ατζέντα της επίσκεψης είναι ακόμα ανοιχτή, όμως θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι της συζήτησης με την ελληνική πλευρά θα τεθεί η σημασία επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές, η λύση του Ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, που της ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Απρίλιο ο Μακρόν είχε στηρίξει την ευρωπαϊκή διεύρυνση στην περιοχή, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες –το Παρίσι εμφανίζεται επιφυλακτικό σε αποφάσεις που θα άνοιγαν άμεσα τον ευρωπαϊκό δρόμο στα Σκόπια. Ο Λε Ντριέν, προτού αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας του Φρανσουά Ολάντ. Ηταν από τα πρώτα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν για την προεδρία.