Φουντώνουν ξανά τα σενάρια για συγχωνεύσεις κι εξαγορές μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη, ειδικά μετά τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αυξάνουν εκ νέου τις προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στα πλαίσια των σχεδίων αυτών η ιταλική UniCredit εξετάζει το ενδεχόμενο να συγχωνευθεί με τη γαλλική Societe Generale, σύμφωνα με πληροφορίες των «Φαινάνσιαλ Τάιμς». Εάν πραγματοποιηθεί τελικά ένα τόσο μεγάλο ντιλ, αναμένεται ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο, καθώς κι άλλοι μεγάλοι παίκτες να προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Ιθύνων νους της προσέγγισης της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας με τη Societe Generale είναι ο γάλλος διευθύνων σύμβουλος της πρώτης Ζαν Πιερ Μουστιέ, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ακόμη πως οι Ιταλοί δεν έχουν προσεγγίσει επίσημα τους Γάλλους, αλλά και ότι οι μάνατζερ της Societe Generale εξετάζουν κι αυτοί τις πιθανότητες μιας συγχώνευσης.

Ο Μουστιέ έχει διατελέσει επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Societe Generale, επομένως γνωρίζει πολύ καλά την τράπεζα, και πιστεύει ότι η Societe αποτελεί ιδανικό συνεργάτη για την UniCredit τα ηνία της οποίας ανέλαβε το 2016. Ενα τέτοιο ντιλ θα ενίσχυε εκτός από την ιταλική τράπεζα και τη γαλλική, αφού θα αποκτούσε ηγετική θέση στην αγορά της Ιταλίας και της Γερμανίας. Προς το παρόν φαίνεται ότι όλα είναι ανοικτά, καθώς όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες, αλλά επιπλέον η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για ένα τόσο μεγάλο ντιλ. Ακόμη κι αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η UniCredit είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία με βάση τα στοιχεία ενεργητικού. Πέρυσι εξέταζε το ενδεχόμενο να συγχωνευθεί με τη γερμανική Commerzbank. Η Societe Generale είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία. Η UniCredit δεν σχολιάζει φήμες, είπε εκπρόσωπός της στο Bloomberg. Η Societe Generale σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου για πιθανή συγχώνευση με την ιταλική τράπεζα.

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που έχουν πλήξει την κερδοφορία τους και –στη Νότια Ευρώπη –τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τους προηγούμενους μήνες οι τράπεζες της Ιταλίας κατέβαλλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια. Αντίθετα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι πολύ μικρότερο.