Στην Αττάλεια της Τουρκίας αναμενόταν να καταπλεύσει έως χθες το βράδυ το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» (φωτογραφία), οι κινήσεις του οποίου έχουν πλέον μπει στο μικροσκόπιο τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας καθώς η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει άμεσα ενεργειακές έρευνες.

Το τουρκικό πλοίο (πρόκειται για το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που η Τουρκία μετονόμασε σε «Fatih») χθες το απόγευμα έπλεε δυτικά του Καστελλόριζου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε προαναγγείλει σε ειδική τελετή για τον πρώτο πλου του «Fatih» στη Μεσόγειο ότι η Τουρκία προτίθεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις απ’ αυτό το καλοκαίρι με το δικό της γεωτρύπανο. Μάλιστα παρέθεσε και λεπτομέρειες αναφέροντας πως η πρώτη απόπειρα γεώτρησης θα γίνει στα ανοιχτά της Αττάλειας σε βάθος 2.600 μέτρων. Φαίνεται δηλαδή ότι η Αγκυρα προχωράει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της όσον αφορά τις ενεργειακές δραστηριότητες στη Μεσόγειο καθώς τις είχε ανακοινώσει από το φθινόπωρο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Τουρκία θα περιοριστεί σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αττάλειας ή θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις επιχειρώντας έρευνες και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ενεργειακό πεδίο πάντως φαίνεται ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά την Τουρκία και μάλιστα όχι μόνο ευκαιριακά ενόψει των εκλογών. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε πως σύντομα θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου συμπληρώνοντας πως φιλοδοξία της γείτονος είναι να γίνει παγκόσμιος παίκτης στις δραστηριότητες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.