Παρασκευoσαββατοκύριακο συνεδριάσεων και διαβουλεύσεων για το Κίνημα Αλλαγής, που ξέρετε τι σημαίνει: το καλοκαίρι αργεί ακόμα. Παρά τη δεδομένη απαίτηση για τακτικότερες συνεδριάσεις των οργάνων, με αφορμή την πρωτοβουλία για εκλογές, που εκφράστηκε περισσότερο στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία της Παρασκευής, τα πράγματα κύλησαν μάλλον ήπια σε σχέση με παλαιότερες κεντροαριστερές διαδικασίες. Προς το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής δε, πολλοί εκ των παρισταμένων απορούσαν με τις τόσες εκδηλώσεις αγάπης. «Σωστά τα λέει ο ένας», «δίκιο έχει ο άλλος», «ευχαριστώ για την υποστήριξη» και τέτοια. Θα έλεγε κανείς ότι θύμιζαν αποκατεστημένη σχέση ύστερα από καβγαδάκι.

«Και στα δικά μας»

Είπα σχέση και θυμήθηκα τη Φώφη Γεννηματά και τον Πέδρο Σάντσεθ. Εκτός των συγχαρητηρίων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, που δόθηκαν τόσο μέσω της «διπλωματικής οδού» όσο και με ανάρτηση της Φώφης στο Twitter, η επικεφαλής επανέλαβε τις ευχές και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη άρχισαν να χειροκροτούν και κάποιος αισιόδοξος στο πλήθος φώναξε «και στα δικά μας». Ενα ένα τα βήματα, παιδιά, μη βιαζόμαστε.

Οι συντρόφισσες

Αγαπησιάρικο το κλίμα και εκτός της αιθούσης. Οταν η Φώφη έφτασε στον ημιώροφο του ξενοδοχείου όπου θα διεξαγόταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Σταύρος Θεοδωράκης καθόταν μόνος με τον υπολογιστή του και ετοίμαζε την ομιλία του. Εντόπισε τη Φώφη, άνοιξε τα χέρια και τη χαιρέτησε: «Γεια σου, συντρόφισσα». Η Γεννηματά ανταπέδωσε με μια αγκαλιά και ένα φιλί.

Υπήρξε βέβαια και μια στιγμή έντασης, για να μη βαριόμαστε ρε παιδί μου. Οταν ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών επί του οργανωτικού (δεν θα σας κουράσω, ξέρετε πόσες τέτοιες έχουν στο Κίνημα Αλλαγής;), οι παριστάμενες γυναίκες διαπίστωσαν ότι δεν τηρείται η ποσόστωση. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν τηρείται, αλλά το γυναικείο φύλο έχει σχεδόν μηδενική εκπροσώπηση. Ο Χριστοδουλάκης προσπάθησε να εξηγήσει, λίγο έντονα είναι η αλήθεια, ότι σ’ αυτή την περίπτωση ποσόστωση δεν προβλέπεται. Οι διαμαρτυρίες όμως δικαιολογημένα δεν σταμάτησαν και, λίγο αργότερα, ο γραμματέας επανήλθε με τις απαραίτητες προσθήκες.

Ο Περισσός ανέβηκε στην Καρδίτσα

Σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την Ιστορία, οΔημήτρης Κουτσούμπαςανηφόρισε προς Καρδίτσα την Κυριακή, είδε κόσμο, μίλησε αλλά βασικά ήθελα να σταθώ στην παρουσία του στο Παλιοζογλώπι και στο πολιτικό μνημόσυνο στον Αϊ-Λια για τα δεκατρία χρόνια από τον θάνατο τουΧαρίλαου Φλωράκη. Με τζιν και σακάκι κρεμ ο γραμματέας άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ, αλλά να ρίξει βέλη και στην κυβέρνηση. Μπόλικος κόσμος, μπόλικη συγκίνηση, όλα καλά για το ΚΚΕ που πάντα είναι ετοιμοπόλεμο εκλογικά και πολιτικά. Λεπτομέρεια: οΝίκος Τέγοςπου μίλησε επίσης στο μνημόσυνο είναι, μαθαίνω, από τα ανερχόμενα νέα στελέχη του κόμματος και γιος του αείμνηστου δημάρχου ΚαρδίτσαςΧρήστου Τέγου.

Εκκλησία και συλλαλητήρια

«Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά». Αυτό είπε την Παρασκευή ο ΑρχιεπίσκοποςΙερώνυμοςεπιβεβαιώνοντας την πάγια θέση της Εκκλησίας για τη Μακεδονία και τη δική του για τα συλλαλητήρια. Εντούτοις στην Ιεραρχία υπάρχουν πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές των συλλαλητηρίων. Σας ενημερώνω ότι στα μεθαυριανά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία πολλές μητροπόλεις θα δώσουν δυναμικό «παρών». Ενορίες της Μητρόπολης Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης θα μεταβούν με πούλμαν στο συλλαλητήριο της Κατερίνης. Αλλά και ο μητροπολίτης ΕδέσσηςΙωήλμε εγκύκλιό του προτρέπει «κλήρο και λαό» να συμμετάσχουν στις λαοσυνάξεις στην Εδεσσα και την Πέλλα.

Δήμαρχος

Κουίζ:είναι υπουργός, δεν διατηρεί και άριστες σχέσεις με το κόμμα της, ενώ είναι με έναν τρόπο το πρόσωπο των ημερών λόγω θερινών ρυθμών. Σκέφτεται να ψηφίσει για το όνομα της ΠΓΔΜ, αν υπάρξει πρόταση. Προσφάτως δε, μπήκε σε μυστική μέτρηση για τον Δήμο Αθηναίων και δεν πήγε άσχημα. Βεβαίως, αυτό θα προϋπέθετε μια πιο φανερή αυτονόμηση. Για να δούμε.

Τα ταξίδια του Αλέξη

ΟΑλέξης Τσίπρας, τώρα, θα πάει στο Λονδίνο στις 25 και 26 του μηνός. Θα δει τηνΤερίζα Μέιαλλά και τονΤζέρεμι Κόρμπιν, επίσημα. Ανεπίσημα θα δει κόσμο στο Σίτι, μαθαίνω. Από εκεί θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει και μέρος ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά δεν ξέρω. Ξέρω πως είναι η εποχή της διεθνούς κινητικότητας για την επόμενη μέρα όλων. Μαντεύω πάντως πως στα βρετανικά θα παίξει κάποιο ρόλο οΑντώνης Τζανακόπουλοςπου διαμένει μόνιμα Λονδίνο, έχει πολλές επαφές και γνωριμίες και επίσης συμμετέχει στα διάφορα διπλωματικά και παρασκηνιακά ως παθιασμένος συριζαίος. Και ναι, όπως καταλάβατε, είναι αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου.