Η διαφαινόμενη εκλογική συνεργασία τους ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά θέτει επί τάπητος ιδεολογικά ζητήματα, που θα απασχολήσουν και τους αριστερούς ψηφοφόρους, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ.Φίλης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ζήτημα αυτήν την στιγμή, είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά τον κόσμο της Αριστεράς μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 2015. «Ο κόσμος της Αριστεράς αλλά και ο ευρύτερος κύκλος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από απαιτητικούς και υποψιασμένους πολίτες. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν ακόμη και σήμερα με τραυματικό τρόπο τη διάψευση των προσδοκιών του 2015. Υπάρχει κόσμος που χρεώνει και σε εμάς λάθη αλλά και αποφάσεις που χειροτέρεψαν τη ζωή του» εκτιμά ο Νίκος Φίλης.

Τονίζει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει ξανά τα μυαλά και την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Ως στοίχημα ο Νίκος Φίλης εντοπίζει την ανάδειξη του έργου της διακυβέρνησης αλλά και την προοπτική που υπάρχει, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ «από το λίγο και το στενό που μας καθηλώνει και ανοιχτούμε σε έναν πιο ευρύ και φιλόδοξο ορίζοντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Η εκλογική νίκη είναι στο χέρι των δημοκρατικών και αριστερών πολιτών, τονίζει ο κ. Φίλης.

Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερώνουν την πολιτική τους ανευθυνότητα με τέτοιες κινήσεις, δηλαδή με το να ζητούν εκλογές την δεδομένη στιγμή. «Οι αριστερές κυβερνήσεις δουλεύουν με συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο, όχι με επικοινωνιακά αφηγήματα, θολά και αμφίσημα εξ ορισμού. Η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι η έξοδος στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή και η σταδιακή ανάκτηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας», τονίζει.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορικά αμνήμονο. «Βέβαια, βοηθούντος του ιστορικά αμνήμονος κ. Μητσοτάκη και των ανατριχιαστικών απόψεων που εξέφρασε υπέρ του εργασιακού Μεσαίωνα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις από τις ultra νεοφιλελεύθερες απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ., που από τη δεκαετία του ’60 έχει «ξεχάσει» τα τρίκυκλα των Γκοτζαμάνηδων, θυμάται όμως καλά όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο των πολιτικών του προγόνων», ανέφερε, συνδέοντας τις πολιτικές των δύο αντιπολιτευτικών κομμάτων