Οι δασμοί που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα θα έχουν μόνο περιορισμένες άμεσες συνέπειες στις οικονομίες των χωρών μελών της, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, έκρινε την Παρασκευή ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Βάιντμαν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, ότι οι φόβοι περί κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο ως προς το εμπόριο αποτελούν οικονομικό κίνδυνο-κλειδί.

«Οι άμεσες επιπτώσεις της απόφασης των ΗΠΑ (θα) είναι κατά την άποψή μου περιορισμένες», ανέφερε. «Μιλάμε για το 0,04% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ομως η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διένεξης μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο Βάιντμαν.