«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί έκαναν εφικτό αυτό το συνέδριο. Το τρίτο συνέδριό μας για τον αθλητισμό και την παγκοσμιοποίηση. Πολύ σπάνια ένα γκρουπ έχει την ευκαιρία να βεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Το όραμα του χορηγού μας, όπως και η γενναιοδωρία του, είναι κάτι το οποίο εκτιμούμε βαθιά». Τάδε έφη Στίβεν Ορτέγα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ –πριν από λίγες ώρες –στη Βοστώνη. Τα λόγια με τα οποία άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Συμμετοχή, Ενταξη και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό». Η αφετηρία του brainstorming στο Χάρβαρντ, όπου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένες κάποιες από τις κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και του ποδοσφαίρου.

Λόγια που από μόνα τους φτάνουν για να δείξουν και να αποδείξουν το μέγεθος της συμμετοχής του Ολυμπιακού σε αυτή την επίλεκτη ελίτ εκείνων των κοφτερών μυαλών του καιρού μας, που προσπαθούν να σχηματίσουν μια εξίσωση από εκείνες που προσφέρουν ελπίδα. Που δίνουν την αίσθηση πως μπορεί να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, με όχημα ένα παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο, και την επιρροή που ασκεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πιο διεθνής γλώσσα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης. Εκείνη που γίνεται κατανοητή σε κάθε ηλικία, οπουδήποτε μια μπάλα ξεσηκώνει τα παιδιά (μας). Μια σπουδαία πρωτοβουλία που χρόνο με τον χρόνο όχι μόνο ωριμάζει, αλλά και αποδίδει καρπούς. Σεπτέμβριος ήταν όταν πρώτος ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών» στη σκιά της Ακρόπολης. Τη μεγάλη ιδέα για το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό, στη ζύμωση του προηγούμενου συνεδρίου. Την έκαναν δική τους κολοσσοί όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, την ενστερνίστηκε η Euroleague, η Νότιγχαμ Φόρεστ (που την υπέγραψε χθες), ταξιδεύει ήδη το κύριαρχο μήνυμά της προς την Κίνα, την Ινδία, τη Χιλή και από συλλόγους με αντίστοιχες ανησυχίες. Της θάλλασας σκαρί ο Ολυμπιακός, ταξιδευτής και πρωτοπόρος, εκκινώντας από το λιμάνι του, τον Πειραιά. Μοιάζει πλασμένος για τέτοιες αποστολές ευθύνης και υπερηφάνειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κορυφαία ελληνική ομάδα δείχνει εμπράκτως τη διάθεσή της να πετύχει μέσα από το ποδόσφαιρο σκοπούς πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που φέρνουν στο μυαλό απλοϊκές σκέψεις. Το είπε άλλωστε και ο Στίβεν Ορτέγα σε ένα άλλο σημείο της εναρκτήριας ομιλίας του: «Ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός πρέπει επίσης να αναγνωριστούν ιδιαιτέρως για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει με τους πρόσφυγες, αλλά και την αφοσίωσή τους στο να υποστηρίξουν θύματα πλημμυρών και σεισμών, στην Ελλάδα και σε άλλα σημεία του κόσμου». Δεν χρειάζονταν όμως τα λογια του ακαδημαϊκού. Μιλούν οι πράξεις όλα αυτά τα χρόνια. Μιλά η διάθεση, και αυτό το μόνιμο χέρι που είναι απλωμένο έτοιμο να βοηθήσει όπου χρειαστεί. Ακόμη και σήμερα στη Μάνδρα ο Ολυμπιακός δίνει μάχη, μήνες μετά την καταστροφή, προκειμένου να επαναφέρει την κανονικότητα, σε μια πόλη που χτυπήθηκε από φυσική καταστροφή. Ακόμη και σήμερα, στην Κεφαλονιά, την Ψέριμο, στις συζητήσεις των προσφύγων, ο Ολυμπιακός είναι σημείο αναφοράς. Είναι η βοήθεια που ήρθε από το πουθενά, για να κρατήσει ζωντανό το ίδιο το κουράγιο ανθρώπων που χρειάστηκε να ξαναπάρουν τη ζωή τους από την αρχή.

Αποθεώθηκαν οι Ερυθρόλευκοι στο Χάρβαρντ, και αυτός είναι λόγος για να καμαρώνουμε. Από τους ακαδημαϊκούς, από τους εκπροσώπους της Ρεάλ και της Μπάρτσα, από τους Μπόστον Ρεντ Σοξ, από όλους εκείνους που για πολλοστή φορά είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως μια δύναμη από μια μικρή γωνιά της Γης, όπως η Ελλάδα, πατά στα πόδια της και όχι μόνο αντιστέκεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά διεκδικεί έναν καλύτερο κόσμο. «Η οικογένεια του Ολυμπιακού και ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μαρινάκης είναι συνηθισμένοι να πρωτοπορούν, όταν αναφερόμαστε σε πράξεις κοινωνικής δραστηριότητας και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας. Με το όραμά του να αλλάξουμε τον κόσμο, ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, ακολουθώντας στο μονοπάτι της Μπαρτσελόνα, για τη UNICEF, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδικές ζωές παγκοσμίως, μέσω των εμβολιασμών» απάντησε με ευγένεια ο Κώστας Βερνίκος, εκ των αντιπροσώπων των Ερυρολεύκων στο συνέδριο του Χάρβαρντ. Τα λόγια όμως δεν είναι… το φόρτε των Πειραιώτων. Μιλούν οι πράξεις στην περίπτωσή τους. Και οι πράξεις τους δεν δίνουν μόνο ελπίδα, αλλά και υπερηφάνεια, όχι μόνο στους φιλάθλους τους σε όλο τον κόσμο, όπου χτυπά ελληνική καρδιά. Υπερηφάνεια για την ίδια την Ελλάδα.

Το συνέδριο εξελίσσεται και σήμερα, με τον Κριστιάν Καρεμπέ έναν από τους κεντρικούς ομιλητές του. Ο σύμβουλος Στρατηγικής του Ολυμπιακού, που ηγείται της ερυθρόλευκης αντιπροσωπείας, σε όσα συμβαίνουν στις αίθουσες ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.
«Αρχή των Αθηνών»: Υπέγραψε και η Νότιγχαμ Φόρεστ

Πριν από την ομιλία του προέδρου της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, ο Νίκολας Ράνταλ υπέγραψε για λογαριασμό της Νότιγχαμ Φόρεστ την «Αρχή των Αθηνών»! «Πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν ένας δικηγόρος υπογράφει ένα έγγραφο (γέλια). Ζητώ συγγνώμη που… δυσκολεύομαι στη ζωή, δίχως εκπαίδευση από το Χάρβαρντ (γέλια ξανά). Είναι μεγάλη χαρά για εμένα… Για όσους από εσάς αναρωτιέστε ποια είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ, θα ήθελα να πω πως πριν από 40 χρόνια ήμασταν πρωταθλητές Αγγλίας και πριν από 38 και 39 χρόνια, κατακτήσαμε δύο φορές το Κύπελλο Ευρώπης! Οπότε εκείνη την περίοδο είχαμε περισσότερα Ευρωπαϊκά από την Μπαρτσελόνα (γέλια ξανά)! Και οι μέρες δόξας θα επιστρέψουν υπό την καθοδήγηση του κ. Μαρινάκη, είμαι απολύτως βέβαιος».