«Ο πατέρας µου ήταν ένας από εκείνους τους άνδρες που αισθανόσουν την οργή του να βράζει και µπορούσε ανά πάσα στιγµή να ξεσπάσει κάνοντας κάτι φοβερό». Ετσι περιέγραφε ο σκωτσέζος ποιητής Τζον Μπερνσάιντ τον βίαιο πατέρα του. Τα στοιχεία στην Ελλάδα έχουν καταγράψει 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας µέσα σε 3 χρόνια. Δηλαδή 456 περιστατικά τον χρόνο. Δηλαδή 12 την ηµέρα. Μέσα σε αυτά δεν βρισκόταν η οικογένεια της Λέρου. Μέσα σε αυτά δεν βρίσκονται πολλές ακόµα…

Οι γονείς του πατέρα του είχαν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και στην επίσκεψή του στην Κοµοτηνή ο Μουχαρέµ Ιντζέ, αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, είπε ότι ήρθε να δει συγγενείς του. Οµως δεν ήρθε γι’ αυτό. Σε µια απάντηση στη µεγάλη συγκέντρωση του Ερντογάν στο Σαράγεβο, ο 54χρονος Ιντζέ ήρθε να δείξει ότι έχει και αυτός ερείσµατα «εκτός». «Εγώ πιστεύω στη δηµοκρατία», έλεγε πρόσφατα. «Εκείνος την χρησιµοποιεί. Στα 16 χρόνια που κυβερνά έκανε τα πάντα για να καταστρέψει την Τουρκία».

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ µήνες αφότου 80 γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή βιασµό, µέχρι να απαγγελθούν στον άλλοτε πανίσχυρο παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν κατηγορίες για εγκληµατική σεξουαλική συµπεριφορά. Ηταν η στιγµή όπου ερωτήµατα για την διασηµότητα, για την ατιµωρησία της εξουσίας, για τη λεπτή γραµµή µεταξύ του ανήθικου και του παράνοµου συνάντησαν τα νοµικά επιχειρήµατα. Ενα εκατοµµύριο δολάρια εγγύηση και ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ενοχος αλαζονείας και απληστίας στα µάτια όλων.

Ποιος Ραχόι που έφυγε από την πρωθυπουργία; Ποιος Σάντσεθ που ανέλαβε; Η Ισπανία έχει άλλο µεγάλο ερώτηµα: Γιατί έφυγε ο Ζινεντίν Ζιντάν από τη Ρεάλ; Ανίκητος στο Τσάµπιονς Λιγκ, µε 9 τρόπαια σε 3 χρόνια, πέντε µέρες µετά τον θρίαµβο του Κιέβου, ο 46χρονος Μαρσεγιέζος αποχαιρέτησε την Μαδρίτη. Εχουµε κι άλλο ερώτηµα, βρε Ζιζού. Τι, τέλος πάντων, σου είπε ο Ματεράτσι σε εκείνο τον τελικό του Παγκόσµιου Κυπέλλου που σε έκανε να του ρίξεις κεφαλιά στο στήθος;

Θέλαµε να δούµε κάτι πέρα από την ιλουστρασιόν ωραιοποίηση. Μια κρυφή µατιά στο µεγαλείο αλλά και στις µεγαλειώδεις δυσκολίες του να µεγαλώνει κάποιος παιδιά. Μια µάνα µε παιδιά, βγαλµένη από την ζωή. Μια γυναίκα που να µην τα καταφέρνει όλα –µια γυναίκα σαν όλες µας. Στην ταινία «Tully» η δαιµόνια σεναριογράφος Ντιάµπλο Κόουντι του «Juno» έπλασε ήρωες µε σάρκα, οστά και συναισθήµατα. Και η Σερλίζ Θέρον κέντησε στα στάδια της αυτολύπησης και της επιστροφής στην οµαλότητα. Ενα ταξίδι βαθιά µέσα στην ανθρώπινη ουσία.

Σε λίγες ηµέρες κλείνει τα 89 του χρόνια. Θεωρείται από τους σηµαντικότερους φιλοσόφους του καιρού µας. «Είµαι θυµωµένος µε κάποια από όσα συµβαίνουν στον κόσµο», λέει ο Γιούργκεν Χάµπερµας. Και η φιλοσοφία; Εχει µέλλον; «Θα πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να απαντήσει τις ερωτήσεις του Καντ: Τι ξέρω; Τι θα έπρεπε να ξέρω; Τι σηµαίνει να είσαι άνθρωπος;» Οι µετανάστες αλλάζουν τη Γερµανία; «Είµαι περήφανος που πλέον η κουλτούρα µας διαθέτει έλληνες, τούρκους και ιρανούς µετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ικανούς για µεγάλα πράγµατα. Αυτό σηµαίνει αναγέννηση».