Είναι η πρώτη φορά που ο αρμόδιος υπουργός, και μάλιστα μέσω των «ΝΕΩΝ», συνδέει τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες που δρουν στα Εξάρχεια –ή έστω κάποιους από αυτούς –με την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών. Η κυβέρνηση παραδέχεται με άλλα λόγια ότι η δράση τους δεν έχει μόνο τα όποια ιδεολογικά κίνητρα, αλλά ότι σχετίζεται καθαρά και με το έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου. Η παραδοχή αυτή συνιστά το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση όχι απλώς της νομιμότητας με τη στενή έννοια του όρου, αλλά μιας καθημερινότητας την οποία δικαιούνται να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ομολογήσει ότι η σημερινή, άθλια εικόνα του κέντρου της Αθήνας δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά προϊόν μιας συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης. Ή μάλλον της πολιτικής απροθυμίας να σταματήσουν κάποιες αθηναϊκές γειτονιές να ζουν κάτω από τον φόβο της βίας, καθώς και να βοηθηθούν οι χρήστες ναρκωτικών και όχι να εγκαταλείπονται στη μέση των δρόμων σαν ανθρώπινα απορρίμματα. Η ίδια απροθυμία παρατηρείται και στο Πεδίον του Αρεως, όπως καταδεικνύεται από το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα μας. Η εικόνα παρακμής στο ιστορικό αυτό πάρκο εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτεία και τους κατοίκους της περιοχής σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Η πάταξη της ανομίας είναι δημοκρατική υποχρέωση για κάθε κυβέρνηση. Αποκατάσταση της νομιμότητας στις περιοχές που υποφέρουν από τα συνεχή κρούσματα εγκληματικότητας σημαίνει αποκατάσταση της ελευθερίας. Ελευθερία δεν υπάρχει όπου υπάρχει φόβος. Και φόβος υπάρχει όπου δειλιάζουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να κάνουν τη δουλειά τους.