Ο Μαρίνος Ουζουνίδης φάνηκε πως ήταν εξαρχής η πρώτη επιλογή της ΑΕΚ για τον πάγκο της ομάδας, από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως ο Μανόλο Χιμένεθ δεν θα συνεχίσει. Πρόκειται για μια λύση που ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε στο μυαλό του αρκετό καιρό, γι" αυτό οι εξελίξεις με τον έλληνα τεχνικό ήρθαν άμεσα.
Η απώλεια του Χιμένεθ είναι σαφέστατα ένα ζήτημα για την ΑΕΚ. Καθώς μιλάμε για τον πλέον πετυχημένο προπονητή στη νεότερη ιστορία της ομάδας. Τον άνθρωπο που οδήγησε την Ενωση ξανά στην κορυφή ύστερα από 24 χρόνια, δίνοντας το δικό του στίγμα.
Από την άλλη, η περίπτωση του Ουζουνίδη δείχνει σίγουρα ελπιδοφόρα. Αφού πρόκειται για έναν τεχνικό που έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο και δείχνει έτοιμος για το παραπάνω βήμα. Ειδικά σε μια ομάδα που έχει σταθερές βάσεις και κοιτάζει μόνο μπροστά. Ωστόσο μιλάμε για έναν προπονητή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του Χιμένεθ, που μένει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» σε αυτό που αναζητεί η Ενωση.
Μετρ των αποδυτηρίων
Ενας τομέας όπου ο Ουζουνίδης δείχνει να υπερτερεί του Χιμένεθ είναι η διαχείριση των αποδυτηρίων. Ο έλληνας τεχνικός κατόρθωσε να κρατήσει… όρθιες ομάδες με τεράστια προβλήματα διατηρώντας τις σωστές ισορροπίες. Αντίθετα, ο Χιμένεθ λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του ήρθε σε κόντρα με αρκετούς ποδοσφαιριστές και γενικώς φάνηκε να υστερεί σε αυτό το κομμάτι.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα επεισόδια που είχε με τον Ογκνιέν Βράνιες, όταν οι δυο τους λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Ενώ αρκετά παράπονα από τον ισπανό τεχνικό φέρεται ότι είχε και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με τις κακές γλώσσες να μιλούν μάλιστα για επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών λίγο πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.
Ο Ουζουνίδης χαρακτηρίζεται επίσης από την ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και να προσαρμόζει τα πλάνα του πάνω σε αυτό. Κάτι που έκανε με απόλυτη επιτυχία τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Πανιώνιο. Το παραπάνω στοιχείο ήταν από εκείνα που σήκωσαν φέτος αρκετή κουβέντα γύρω από τον Χιμένεθ, με τον ισπανό τεχνικό να «χρεώνεται» λάθος επιλογές τόσο στο στήσιμο της ομάδας όσο και στη διαχείριση του αγώνα. Κάνοντας κάποια λάθη που συζητήθηκαν αρκετά εντός αλλά και εκτός ομάδας.
Το 100% από κάθε παίκτη
Ενα από τα στοιχεία που παρουσίαζε η ΑΕΚ επί Χιμένεθ ήταν η ομοιογένεια. Η δυνατότητα δηλαδή να έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, όποιος κι αν αγωνιζόταν. Κάτι που αναμφίβολα πιστώνεται στον ισπανό τεχνικό που κατάφερε να πάρει το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή του. Με πολλούς Κιτρινόμαυρους να πραγματοποιούν επί των ημερών του φοβερές εμφανίσεις. Οπως για παράδειγμα ο Μπακάκης, ο Γκάλο και ο Μπακασέτας. Ποδοσφαιριστές που κατάφεραν με τον Χιμένεθ να ανέβουν επίπεδο και να αποκτήσουν ξεχωριστό ρόλο στην ομάδα.
Επιπλέον αρμοδιότητες
Πέρα από προπονητής, ο Χιμένεθ είχε την τάση να λειτουργεί στην ΑΕΚ και με διαφορετικό ρόλο, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες. Με βασικότερη τη συμμετοχή του στα μεταγραφικά. Τόσο σε επίπεδο επιλογών όσο και στο διαδικαστικό κομμάτι της υπόθεσης.
Για κάποιες περιπτώσεις παικτών που κυνήγησε η ΑΕΚ ο Χιμένεθ είχε κάνει ακόμα και προσωπικές επαφές, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Ενώ παράλληλα, λόγω των επαφών του στην Ισπανία, έκανε πιο εύκολο για την Ενωση το άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά. Που πλέον είναι πιθανό να βγει κάπως από το κάδρο, αφού για τα μεταγραφικά λόγο – και μάλιστα σημαντικό – έχει και ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Ομοιογένεια εναντίον τακτικής
Ο Χιμένεθ κατάφερε να κάνει την ΑΕΚ μια ομάδα με ομοιογένεια, όπου κάθε παίκτης έδινε το 100%, ενώ παράλληλα διεύρυνε τους ορίζοντες στο μεταγραφικό κομμάτι. Από την άλλη, ο Ουζουνίδης έρχεται να δώσει στην ΑΕΚ «ενέσεις» τακτικής και παράλληλα ισορροπία στα αποδυτήρια.