Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, εξαιτίας νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που οδεύει προς τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με τις μικρές μονάδες να είναι αυτές που πλήττονται κυρίως.

Ειδικότερα, η ρύθμιση που ορίζει ως ελάχιστο αριθμό τις 30 κλίνες ώστε να λάβει μια ιδιωτική κλινική το πράσινο φως για τη λειτουργία της, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, στην περίπτωση που η διάταξη αυτή αποτελέσει προϋπόθεση για τη συνέχιση λειτουργίας και των παλιών κλινικών, τότε 35 ιδιωτικά θεραπευτήρια ανά τη χώρα με περιορισμένη δυναμικότητα θα απειληθούν με λουκέτο.

Εν τω μεταξύ, δυσβάσταχτο θα είναι το κόστος εάν ισχύσει (δεδομένου ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία «ράβε – ξήλωνε») και η διάταξη που ορίζει ως υποχρεωτική την ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για όλες τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 80 κλινών, πλην των ψυχιατρικών κλινικών.

Μονάδες Εντατικής. Ειδικότερα, ο νομοθέτης προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον έξι κρεβατιών για τη φροντίδα των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Εντούτοις οι ιδιοκτήτες των κλινικών κάνουν λόγο για ένα ακόμη κυβερνητικό «εφεύρημα», ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες ΜΕΘ, ο αριθμός των οποίων είναι ούτως ή άλλως ελλειμματικός συγκριτικά με τις πληθυσμιακές ανάγκες.

Αντίστοιχα, το ίδιο σχέδιο νόμου – που σημειωτέον αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης – προβλέπει τη λειτουργία Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ μεταξύ των προδιαγραφών που θέτει η κυβέρνηση είναι και η αύξηση των τετραγωνικών (παραδείγματος χάριν στους θαλάμους νοσηλείας) αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού των κλινικών.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ο νομοθέτης έχει ως πυξίδα τις ανάγκες των ασθενών, σημειώνοντας ότι η στελέχωσή τους πρέπει να προγραμματίζεται με βάση τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν και συνεπώς τη δηλωμένη δυναμικότητά τους και όχι με βάση την πληρότητά τους.