Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παίρνει θέση στους φακέλους που τοποθετούνται αυτή την περίοδο κατά προτεραιότητα στο γραφείο του υπουργού Παιδείας και ένα νέο νομοσχέδιο ετοιμάζεται για τη συνένωση του ιδρύματος με το ΤΕΙ της περιοχής.

Ολα αυτά βέβαια παραμονή Πανελλαδικών Εξετάσεων, μετά τις οποίες οι υποψήφιοι για τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο πολλά τμήματα ίσως την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν ή θα έχουν μετατραπεί από ανώτατα τεχνολογικά σε πανεπιστημιακά.

Οι πρώτοι φοιτητές του νέου Ιόνιου Πανεπιστημίου θα εισαχθούν στα προγράμματά του την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20, ενώ οι τελευταίες πινελιές στον σχεδιασμό του νέου ιδρύματος μπήκαν χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τον πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννη Δραγώνα. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση, η νέα μορφή του ιδρύματος θα περιλαμβάνει:

n Δύο νέες σχολές, τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα στην πόλη της Ζακύνθου και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα στην πόλη της Κέρκυρας. Η Σχολή Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα στην πόλη της Ζακύνθου και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα στο Αργοστόλι. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών θα περιλαμβάνει το νέο Τμήμα Τουρισμού με έδρα στην πόλη της Κέρκυρας και το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα στην πόλη της Λευκάδας.

n Ιδρύεται Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με δυνατότητες για κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στους τομείς της Παράκτιας Ανάπτυξης και Οικονομίας και Περιφερειακής Διακυβέρνησης και Νησιωτικότητας με θέμα τις προοπτικές και τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας κατ’ εξοχήν νησιωτικής περιφέρειας.

n Από τις ήδη υπάρχουσες σχολές του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του ιδρύματος θα ενταχθεί το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα στο Αργοστόλι.

n Δημιουργείται Τμήμα Εθνομουσικολογίας, με έδρα στο Ληξούρι που θα ενταχθεί στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Παράλληλα σχεδιάζεται η ίδρυση Κέντρου Ερευνών Ιονίων Νήσων και Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τη δημιουργία δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του βέβαια, ο Κώστας Γαβρόγλου άρπαξε την ευκαιρία της χθεσινής αναγόρευσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επίτιμο διδάκτορα του ΤΕΙ Ηπείρου όπου παρευρέθηκε, για να αναφερθεί στο άλλο του εγχείρημα, τη συνένωση δηλαδή ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δήλωσε έτσι ότι θα δοθούν συγκεκριμένες θέσεις μελών διδακτικού προσωπικού τόσο στην Ηπειρο όσο και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Και υποσχέθηκε στα δύο νέα ιδρύματα οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη σε διδακτικό προσωπικό.