Νέα προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων γίνεται στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα μετά το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη.
Οι φήμες για το όνομα δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες με κάποιους να αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει κι άλλο όνομα, διαφορετικό από αυτά που έχουν συζητηθεί. Επισήμως, μόνο τέσσερα έχουν τεθεί προς συζήτηση, και είναι αυτά που έχει προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Όμως τίθεται εν αμφιβόλω η διαπραγμάτευση για ονόματα όπως Nova και Gorna από τη στιγμή που η πλευρά των Σκοπίων δεν θέλει να δεσμευτεί για το erga omnes.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα που μπήκε στο τραπέζι έχει αναφορές προς το Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903, όμως είναι κι αυτό αδύνατο να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά από τη στιγμή που συνδέεται με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» που απορρίφθηκε ως το απαύγασμα του αλυτρωτισμού.
Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα όπου το 1903 δημιουργήθηκε η βραχύβια Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις 10 μέρες.

Θα κλείσει το χάσμα;

Τις προηγούμενες ώρες υπήρξε διαρκής συνομιλία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ προκειμένου να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να μη χαθεί η ευκαιρία, την ώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να προχωρήσει κάποια συμφωνία χωρίς να έχει διασφαλίσει η Αθήνα το erga omnes. Τώρα, αναφορικά με το όνομα, η λύση του «Βόρεια Μακεδονία» ή Severna Macedonija παίζει τις τελευταίες ώρες πιο δυνατά, αν και υπάρχουν εμπόδια, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκης τους αποκάλεσε «βόρειους γείτονές μας» ενδεχομένως να είναι προάγγελος εξελίξεων προς αυτή την πλευρά.
Οι επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες θα είναι κρίσιμες ώστε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε οριστικό ναυάγιο ή υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία. Κι όλα αυτά με την κυβέρνηση να φοβάται κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό καθώς προγραμματίζονται συλλαλητήρια για τις 6 Ιουνίου