Υπόθεση Μανόλο Χιμένεθ, part Ι: Οι αθλητικογράφοι αρέσκονται να φαντασιώνονται ότι η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί κίνητρο για σημαντικούς προπονητές και ποδοσφαιριστές. Για να συνεργαστούν με κάποια από τις ομάδες πρώτης γραμμής της Σούπερ Λίγκας. Ιδού λοιπόν ο Μανόλο Χιμένεθ που αφήνει την ΑΕΚ για τη Λας Πάλμας. Την πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Ιδού το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιδού κάποια οικονομικά στοιχεία για την ομάδα που τερμάτισε στη 19η θέση της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η Λας Πάλμας τη σεζόν 2016-17 είχε προϋπολογισμό 75,4 εκατομμύρια ευρώ. Και καθαρά κέρδη 13 εκατομμύρια. Οσος και ο τζίρος της ΑΕΚ την ίδια σεζόν (13,5 εκατ.). Σαφώς και δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη το ελληνικό με το ισπανικό πρωτάθλημα. Οι διαφορές σε οικονομικό επίπεδο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην πρωταθλήτρια Ελλάδας να κρατήσει τον προπονητή της απέναντι σε μία ομάδα β’ κατηγορίας.

Λέζα

Υπόθεση Μανόλο Χιμένεθ part ΙΙ: Ο Ζοζέ Μουρίνιο το 2011 έκανε το τρεμπλ με την Ιντερ. Κι όπου φύγει φύγει. Ηξερε πολύ καλά ότι αυτό που είχε κάνει δεν ξαναγίνεται. Τη λέζα την πλήρωσε ο Ράφα Μπενίτεθ που τον διαδέχθηκε. Ο Μανόλο Χιμένεθ ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που έκανε με την ΑΕΚ τη σεζόν που μας πέρασε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναγίνει. Οι πιθανότητες ήταν εις βάρος του.

Να ξαναπάρει πρωτάθλημα με 47 γκολ; Δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Να ξανακάνει αυτή την πορεία στην Ευρώπη; Εξίσου δύσκολο. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε οικονομικά κίνητρα, επέλεξε να φύγει. Να αποφύγει τη σοβαρή πιθανότητα της φθοράς. Να φύγει ως πρωταθλητής και να κρατήσει την πόρτα της ΑΕΚ ορθάνοιχτη. Αργά ή γρήγορα είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να έχει στις πλάτες του το βαρύ φορτίο της διαδοχής. Υπόθεση Μανόλο Χιμένεθ part ΙΙΙ: Ολα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός δέχεται κριτική επειδή κάθε σεζόν γίνονται πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Ας δούμε λοιπόν τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην ΑΕΚ: Δεν ανανέωσε ο βασικός γκολκίπερ μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, Γιάννης Ανέστης. Ο Γιόχανσον, εκ των αρχηγών της ομάδας και βασικό γρανάζι της κιτρινόμαυρης μηχανής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπέγραψε προσύμφωνο με τη Ρεν. Ο Λάζαρος επέλεξε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό. Ο Αραούχο επέστρεψε στη Λας Πάλμας. Φεύγει κι ο προπονητής που πριν από ενάμιση χρόνο είχε παραλάβει την ομάδα κάτω από την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας και την παρέδωσε πρωταθλήτρια. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει κάποια πρόταση η ΑΕΚ για να πουλήσει ποδοσφαιριστή της. Είναι δεδομένο ότι την προσεχή σεζόν θα δούμε μια άλλη ΑΕΚ. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι ρευστά. Οι συγκυρίες, η οικονομική ευχέρεια, η αδυναμία, αλλάζουν κάθε φορά τα δεδομένα.

Ταβάνι

Υπόθεση Μανόλο Χιμένεθ part ΙV: Θεωρητικά, τον προπονητή που σε οδήγησε στη κατάκτηση του πρωταθλήματος τον κρατάς. Και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες μάλιστα. Οταν ξεκινώντας η σεζόν η ΑΕΚ είχε το τέταρτο κατά σειρά μπάτζετ μετά τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό. Το «μέσα» σε κάθε ομάδα, δεν έχει καμία σχέση με το «έξω», που βλέπει ο κόσμος. Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και η εκ των προτέρων αποθέωση του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι λάθος. Αλλά και η εκ των προτέρων εκτίμηση ότι η ΑΕΚ έπρεπε ντε και καλά να κρατήσει τον ανδαλουσιανό τεχνικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ με τον Χιμένεθ έπιασε ταβάνι. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για τον Μαρίνο Ουζουνίδη έχει ανέβει πολύ ψηλά. Για πρώτη φορά να κοουτσάρει πρωταθλήτρια ομάδα και για πρώτη φορά να χτυπήσει την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.