Κατέφθασαν στο Ρέθυμνο οι πρώτες καρέτα – καρέτα για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Την πρώτη φωλιά για το 2018 εντόπισαν εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή Αδελιανός Κάμπος στις 20 Μαΐου, ενώ άλλοι κατέγραψαν ίχνη από προσπάθειες ωοτοκίας στην παραλία μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου και στην περιοχή Σκαλέτα.

Ο δήμος Ρεθύμνου και οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στους ενημερωτικούς σταθμούς στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, και από τις 05:00 στις παραλίες από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα στον κόλπο Ρεθύμνου, εξέδωσαν κάποιες οδηγίες προς το κοινό σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν την ωοτοκία των καρέτα – καρέτα.

Πολίτες, επισκέπτες επιχειρηματίες και τουρίστες στις παραλίες ωοτοκίας θα πρέπει να προσέχουν:

α) η τοποθέτηση των ομπρελών να γίνεται σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.

β) να απομακρύνουν μετά τη δύση του ήλιου τα έπιπλα θαλάσσης, ώστε να αφήνεται επαρκής χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.

γ) το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης να γίνεται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.

δ) τα ίχνη χελωνών και νεοσσών να παραμένουν στην παραλία μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ε) να αποφεύγεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων όπως τέντες ή ντους πάνω στην παραλία.

και στ) μην υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, θόρυβος και τεχνητός φωτισμός στην παραλία το βράδυ και να μη χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα καθαρισμού παραλίας κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.