Τουρκικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, παρατηρούνται τελευταία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράση. Επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα, και παρά τις εντάσεις που κυριαρχούν, επενδύουν σε μικρά ξενοδοχεία κυρίως στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας αλλά και στη Θάσο.
Σύμφωνα με τη Voria.gr από παράγοντες που γνωρίζουν τον τουριστικό κλάδο αλλά και την αγορά ακινήτων στην Περιφέρεια, τουλάχιστον αρκετοί μεσαίου μεγέθους Τούρκοι επιχειρηματίες και πρώην στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επενδύουν σε μικρά ξενοδοχεία και σύγχρονα συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, επιλέγοντας ως επί το πλείστον την κατασκευή νέων μονάδων, αντί της αγοράς υφισταμένων κτιρίων.

Οι επενδυτικές κινήσεις, περίπου 20 τον αριθμό, αφορούν μικρές μονάδες των 20-30 δωματίων και οι περισσότερες βρίσκονται στη Θάσο αλλά και κάποιες στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας. Το ενδιαφέρον όμως από τουρκικής πλευράς, επενδυτικά, επεκτείνεται και στην πόλη της Καβάλας, όπου μάλιστα έχει αγοραστεί πολυκατοικία με σκοπό να μετατραπεί στο κτίριο ενοικιαζόμενων δωματίων.

Οι τουριστικές επενδύσεις σε Καβάλα και Θάσο, σε μεγάλο βαθμό γίνονται από ξένα κεφάλαια, από επιχειρηματίες Βούλγαρους, Ρώσους και Τούρκους, καθώς οι περιοχές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Βαλκάνιους και τους ανατολικοευρωπαίους τουρίστες, ενώ ειδικά η Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό, ότι τουριστικά, ζει από τους Τούρκους επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν και παρά τις περισσότερες συνδέσεις εξωτερικού του αεροδρομίου Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», παρατηρείται μείωση του αριθμού του εισερχόμενου τουρισμού, οδικού και αεροπορικού. Η κάμψη αυτή, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από Τουρκία, σαφώς και συνδέεται με τη μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, που βάσει της σημερινής ισοτιμίας (23/5), είναι 5,6 TL στο 1Ευρώ.

Οι εκδρομές και οι διακοπές εκτός Τουρκίας, γίνονται πλέον ακριβότερες για τους Τούρκους πολίτες, ενώ και το κλίμα ανασφάλειας περί την πορεία της τουρκικής οικονομίας, δεν ευνοεί δαπάνες για ψυχαγωγικούς σκοπούς.