Πόσο θα επηρεάσει το Ραμαζάνι τη Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; Τρεις από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των Κόκκινων, ο Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος), ο Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη) και ο Εμρέ Τσαν (Γερμανία) είναι μουσουλμάνοι και καθώς διανύουμε τον μήνα του Ραμαζανιού η νηστεία γι’ αυτούς θεωρείται υποχρέωση.

Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Αλάμ έδωσε άδεια στον Σαλάχ αλλά και στους συμπαίκτες του στην Εθνική Αιγύπτου να απέχουν από τη νηστεία για να προετοιμαστούν για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είπε όμως τίποτε.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» αναφερόμενη στο θέμα θυμίζει πως επιτρέπεται στους μουσουλμάνους που ταξιδεύουν να διακόπτουν τη νηστεία τους μέχρι να επιστρέψουν: «Η μη τήρηση της νηστείας στη διάρκεια του Ραμαζανιού επιτρέπεται επίσης για τους μουσουλμάνους που η εργασία τους προκαλεί φυσική καταπόνηση, αρκεί να αποδεικνύουν πως η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί το μοναδικό τους έσοδο και δεν μπορούν να αποδώσουν σε υψηλά επίπεδα ενώ νηστεύουν».

Από την πλευρά του Σαλάχ αλλά και των δύο μουσουλμάνων συμπαικτών του δεν έχει αποκαλυφθεί αν πράγματι νηστεύουν ή θεωρούν πως βρίσκονται σε ταξίδι και διέκοψαν το ιερό τους έθιμο.

Πάντως ο Σαλάχ δεν έχει απουσιάσει ποτέ από αγώνα στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το 2014, ως παίκτης της Τσέλσι, δήλωνε: «Το Ραμαζάνι ήταν δύσκολο για μένα γιατί καθημερινά είχαμε δύο προπονήσεις και ο καιρός ήταν πολύ ζεστός. Οταν προπονείσαι δύο φορές την ημέρα, η ενέργειά σου πέφτει στη δεύτερη προπόνηση, αλλά σημαίνει πολλά για μένα και είμαι χαρούμενος».

Σε συνέντευξή του στη «Μέιλ της Κυριακής», τον Δεκέμβριο του 2016, ο Σενεγαλέζος Μανέ έλεγε για το θέμα: «Η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για μένα. Σέβομαι τους κανόνες του Ισλάμ και προσεύχομαι πέντε φορές την ημέρα πάντοτε».

«Σαλάχ-μάνια» στο μεταξύ έχει κυριεύσει την Αίγυπτο κατά τον εορτασμό του Ραμαζανιού. Η μορφή του άσου της Λίβερπουλ βρίσκεται τυπωμένη σε δεκάδες παραδοσιακά προϊόντα της μεγάλης γιορτής των μουσουλμάνων τα οποία γίνονται ανάρπαστα.
ΧΡΥΣΑΦΙ

«Βασίλισσα» και στα πριμ

Αν οι παίκτες της Λίβερπουλ προσθέσουν στην τροπαιοθήκη του συλλόγου το έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, θα εισπράξουν από 200.000 στερλίνες έκαστος (περίπου 280.000 ευρώ).

Στη Ρεάλ Μαδρίτης, που θεωρείται «καθηγήτρια» στα μπόνους λόγω της συχνής παρουσίας της στο ανώτατο ποδοσφαιρικό επίπεδο, τα ποσά είναι αντίστοιχα των ονομάτων των Γκαλάκτικος.

Οταν κατέκτησε το 11ο το 2016, κάθε παίκτης εισέπραξε από 320.000 ευρώ, περίπου 100.000 περισσότερα σε σχέση με αυτά που θα πάρουν δύο χρόνια μετά οι παίκτες της Λίβερπουλ –αν φυσικά κατακτήσουν το τρόπαιο.

Πέρυσι, που οι Μερένχες κατέκτησαν τους πέντε από τους έξι τίτλους που διεκδίκησαν, κάθε παίκτης εισέπραξε από 2 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Μέιλ», αν αύριο σηκώνουν το 13ο Κύπελλο με τα «μεγάλα αφτιά» κάθε παίκτης θα εισπράξει από 2,3 εκατ. ευρώ!