Χαρακτήρας… ροκ. Από εκείνους που δεν φοβούνται τις συγκρούσεις σε κοινή θέα, ακόμη και για υποθέσεις όχι ακριβώς συνηθισμένες. ΟΚ, να συμφωνήσουμε πως δεν πρόκειται για μια επιλογή που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Από την άλλη όμως –στην προκειμένη περίπτωση –το δίκιο σου πώς ακριβώς μπορείς να το υπερασπιστείς όταν νιώθεις εγκλωβισμένος σε μία κατά τα άλλα αθλητική συγκατοίκηση με «σπιτονοικοκύρη» μια κυβέρνηση που μοιάζει να λειτουργεί με άλλα μέτρα και σταθμά;

Οχι, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν το σκέφτηκε πολύ. Δευτέρα βγήκε και μίλησε δημόσια για όσα συμβαίνουν στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε εκείνον, το πρότζεκτ Athens Alive, την ΑΕΚ και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό φέρνοντας στο προσκήνιο μια τουλάχιστον παράξενη ιστορία. Μια υπόθεση που αν μη τι άλλο στη γλώσσα των αριθμών, αλλά και στη σκακιέρα των κινήσεων, αφήνει πρόσωπα –τουλάχιστον –εκτεθειμένα. Τι έχει συμβεί; Ως γνωστόν η ΑΕΚ φιλοξενείται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός σε εκείνο του μπάσκετ. Η Ενωση βάσει της σύμβασης 2016-18 με αντίτιμο 311.640 ευρώ (που γίνονταν 280.000 ευρώ με έκπτωση 10% αν πλήρωνε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες) και οι Πράσινοι με 660.000 ευρώ. Η συμφωνία της ΑΕΚ ολοκληρωνόταν στις 31 Ιουλίου 2018. Ξαφνικά όμως, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, έπεσαν οι υπογραφές σε νέα συμφωνία δύο χρόνων ανάμεσα στο Στάδιο και την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, το μίσθωμα είναι ακόμη μικρότερο μιας και η ΑΕΚ θα δίνει ετησίως 273.000 ευρώ (που προφανώς με την ίδια 10% έκπτωση θα ρίχνει το τελικό κόστος κάτω από τις 250.000 ευρώ τον χρόνο).

Ποια είναι τα προβλήματα αυτής της νέας συμφωνίας, πέρα από τα δύο εντελώς διαφορετικά μεγέθη ενοικίου ανάμεσα στα δύο κλαμπ; Πρώτον, ότι το ΟΑΚΑ είναι «ζημιογόνο», άρα δεν έχει λογική ότι ρίχνει και άλλο το «νοίκι» της ΑΕΚ, που ούτως ή άλλως έδινε λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Μια κρατική επιχείρηση που αναγκάζει τον έλληνα πολίτη να πληρώνει τη χρήση της, κάνει «σκόντο» σε μια ποδοσφαιρική εταιρεία που όχι μόνο ευεργετήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από τη νομοθεσία, αλλά που το καλοκαίρι παίζοντας προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της 35 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, η νέα σύμβαση υπογράφτηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παραμονή της αναμενόμενης συνάντησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν για το Athens Alive, για μια πρόταση του ισχυρού άνδρα του Παναθηναϊκού που –εάν και εφόσον –θα φέρει μέσω ΟΑΚΑ μια ιδιωτική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα. Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη συνάντηση, μιας και ήδη «ο Πρωθυπουργός μάς εξήγησε ότι αν υπάρχει ένα καλό πλάνο ή πρότζεκτ, από το οποίο έχει να κερδίσει ο τόπος, τότε θα μπορέσουμε να το προχωρήσουμε» όπως ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος αποκάλυψε. Μια επένδυση που –ανεξαρτήτως αν η κυβέρνηση την αξιολογούσε ως συμφέρουσα ή όχι –προφανώς… βρίσκει σε τοίχο έπειτα από την ανανέωση της σύμβασης με την ΑΕΚ.

«Δεν της έφταναν»;

Τρίτο και φαρμακερό. Το αφεντικό της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού στις δηλώσεις του έκανε λόγο για καθεστώς αδιευκρίνιστων συνθηκών πίσω από τη νέα σύμβαση του ΟΑΚΑ με την Ενωση: «Υπήρξαν πιέσεις κάτω από καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας και αναγκάστηκε το συμβούλιο του ΟΑΚΑ να υπογράψει. Ο κόσμος ξέρει, έχει κρίση και καταλαβαίνει» είπε και αναρωτήθηκε δημόσια: «Της χαρίστηκαν (της ΑΕΚ) όλα τα χρέη στη Γ’ Εθνική, όταν της βγήκε ένα κονδύλι 20 εκατομμυρίων ευρώ κοιτά πώς θα βγάλει από τη μύγα ξίγκι για τα επόμενα δύο χρόνια κι ενώ ήδη ετοιμάζει γήπεδο; Δεν της έφταναν όλα αυτά; Προσπαθεί να δυσκολέψει ένα έργο από μία εξίσου μεγάλη ομάδα, μην πω μεγαλύτερη; Μόνο για να γλιτώσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;» πρόσθεσε με νόημα.