Υστερα από πέντε ημέρες σιωπής και αφού η πρόταση Ζάεφ για την ονομασία Ιlindenska Makedonija απορρίφθηκε από το σύνολο των κομμάτων στη Βουλή, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, προφανώς ανακουφισμένος από την εγκατάλειψη του Ιλιντεν, επανήλθε στο ζήτημα με μια αντιφατική τοποθέτηση. Από τη μια επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, από την άλλη επαίνεσε τη διαπραγματευτική τακτική Κοτζιά, η οποία πάντως αν ολοκληρωθεί, θα φέρει (σύνθετο) όνομα που ο ίδιος θα καταψηφίσει.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ… Ο υπουργός Aμυνας –ο οποίος θα απουσιάζει από τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, καθώς θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και θα αναπληρωθεί από τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, θιασώτη μιας συμφωνίας στο Σκοπιανό –δήλωσε ότι το κόμμα του δεν υπερψηφίζει ονομασία με τον όρο Μακεδονία γιατί «ακόμα κι αν λέγεται Γκόρνα ή Νόβα θα είναι αλυτρωτικό». Σχεδόν προεξόφλησε ότι δεν θα έχουμε συμφωνία, καθώς οι γείτονες δεν θα προχωρήσουν στα βήματα που απαιτεί η Αθήνα. «Δεν θα βρεθεί λύση, και δεν θα βρεθεί γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει έναν μύθο για τη Μακεδονία και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους» τόνισε χαρακτηριστικά (Alpha 9,89), συμπληρώνοντας πως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει ψήφιση και κύρωση της συμφωνίας, εάν δεν έχει περάσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια.

…ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ. Οι δηλώσεις Καμμένου πάντως δεν προκάλεσαν αυτή τη φορά αμηχανία στο Μαξίμου, καθώς ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να υποστηρίξει ότι θα αναζητήσει τρόπο να εμποδίσει τη συμφωνία, ενώ σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα κατέστησε σαφές –σύμφωνα με πληροφορίες –ότι σε περίπτωση σύνθετης ονομασίας ναι μεν δεν θα ψηφίσει, αλλά δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για τη στάση Καμμένου, δηλώνοντας βέβαιος (Kontra) ότι οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε λύση που θα διασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, με στήριξη και του Πάνου Καμμένου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, και με αφορμή την αναφορά Καμμένου περί εκλογών τον Μάιο του 2019, μαζί με ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, η ΝΔ αντέδρασε με σκωπτικά σχόλια, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Αμυνας «λαγό του Αλέξη Τσίπρα».