Κι όμως το μυστικό μιας νίκης σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μπορεί να να κρύβεται στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της ομάδας. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς αθλητικούς ψυχολόγους για τη Mastercard, επίσημο χορηγό του UEFA Champions League, λίγο πριν από τη σέντρα στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26Μαΐου

στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης στο είδος της έρευνας, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην κερκίδα του γηπέδου μπορούν να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με την προσθήκη ενός επιπλέον παίκτη (12ου) στο χορτάρι, ενώ και η συμπεριφορά των παικτών εντός γηπέδου μπορεί να επηρεάσει θετικά το τελικό αποτέλεσμα.

Ο ρόλος του 12ου παίκτη αποδεικνύεται λοιπόν πολύτιμος. Η ψυχολογία των 11 παικτών μια ομάδας ποδοσφαίρου επηρεάζεται θετικά στο άκουσμα και τη θέα των οπαδών που ζητωκραυγάζουν (πανηγυρισμοί, συνθήματα, πανό και κασκόλ της ομάδας) και η προσπάθεια που καταβάλλουν στον αγώνα αυξάνεται, έως και 8%.

Η έρευνα της Mastercard, αποκάλυψε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ένας παίκτης πανηγυρίζει ένα γκολ, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα μυστικό για την τελική νίκη της ομάδας του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις πανηγυρισμού μπορούν να συνδεθούν με το πότε μια ομάδα κερδίζει ή χάνει σε ένα αγώνα.

Η μελέτη έδειξε επίσης, ότι η χαρακτηριστική κίνηση “power pose” που κάνει ο κορυφαίος σκόρερ του UEFA Champions League, Cristiano Ronaldo, αποτελεί έναν πανηγυρισμό που προσφέρει στην ομάδα του ακόμη περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Οι ερευνητές πρότειναν λοιπόν στους παίκτες κάτι ανάλογο, να προτάσσουν τον θώρακά τους όταν πανηγυρίζουν, καταλαμβάνοντας όσο περισσότερο χώρο μπορούν με το σώμα τους, να σηκώνουν το κεφάλι τους και ο διασκελισμός των ποδιών τους να ανοίγει τουλάχιστον κατά το πλάτος των ώμων.

Καθώς λοιπόν ο μεγάλος τελικός πλησιάζει, οι οπαδοί των ομάδων καλούνται να μοιραστούν στα social media τους πανηγυρισμούς τους μετά από ένα γκολ της ομάδας τους, χρησιμοποιώντας το hashtag #StartSomethingPriceless.

Ο αθλητικός ψυχολόγος και συγγραφέας της έρευνας Bradley Busch -ένας από τους κορυφαίους στο χώρο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας του αθλητισμού- προσφέρει πέντε συμβουλές, για να είναι ένας οπαδός ανεκτίμητος για την ομάδα του.