Η ελληνική Βουλή συζητά σήμερα το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα ήδη σε εταίρους και πιστωτές. Με το πρόγραμμα αυτό επιχειρείται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, σχολίαζε σε χθεσινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Βελτ» που έχει στη διάθεσή της αποσπάσματα του σχεδίου 104ων σελίδων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κυβερνητικό σχέδιο σημειώνεται ότι «προτεραιότητα έχει τώρα η ταυτόχρονη μείωση της επιβάρυνσης των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η άρση των υφιστάμενων ακόμη περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η βελτίωση των διοικήσεων στον τραπεζικό τομέα». Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να ανατεθεί σε ειδική εταιρεία η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αξιοποίησή τους –τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Επίσης για επιχειρήσεις και πολίτες «σημαντικό ρόλο παίζει η περαιτέρω άρση των capital controls με αύξηση του ορίου αναλήψεων από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές και του ορίου τραπεζικών συναλλαγών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο οι επενδυτές θα κρίνουν αξιόπιστα τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνει η εφημερίδα, όπως και η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η οποία προϋποθέτει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει γκρίνια από την πλευρά των πιστωτών για έλλειψη συνεργασίας της σημερινής κυβέρνησης της Αθήνας. «Το αντίθετο, οι συμμετέχοντες δείχνουν πιο ευχαριστημένοι» καταγράφει η «Βελτ».

Κύκλοι της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» αναφέρουν ότι από τις μεταρρυθμίσεις – προαπαιτούμενα της αξιολόγησης δεν έχουν γίνει όλα όπως είχαν σχεδιαστεί, αλλά «σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση». Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο στα τεχνικά κλιμάκια, θα απελευθερωθεί και η επόμενη δόση ύψους 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.