Λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής, και το «γλυκό» φως των αστεριών είχε σκεπάσει τον εντυπωσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αρκετός κόσμος περνούσε τις κρυστάλλινες στριφογυριστές πόρτες του κτιρίου που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του αριστουργήματος του 20ού αιώνα «Υπόθεση Μακρόπουλος». Πρόκειται για το γνωστό εμβληματικό έργο του σπουδαίου τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. Το έργο παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Ολς και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Μια γυναίκα σχεδόν με «ακούμπησε» με μια κόκκινη βαλίτσα τη στιγμή που έκανα την είσοδό μου στην αίθουσα με τα κατακόκκινα βελούδινα καθίσματα. Η κυρία φορούσε γούνινο λεοπάρ παλτό, καπέλο, μαύρα γυαλιά και ασημένια περούκα. Κάθισε κάπου μπροστά ανάμεσα στους θεατές. Αργότερα, όταν ξεκίνησε η παράσταση, καταλάβαμε ότι ήταν η πρωταγωνίστρια Ελενα Κελεσίδη. Το κοινό παρακολουθούσε το έργο που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς, το οποίο συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φαντασιακό στοιχείο.

To έργο μιλάει για την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Εμιλία Μάρτι, μιας κυρίας τριακοσίων ετών. Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο που παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο κρητικής καταγωγής αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος. Το δοκίμασε πρώτα η ίδια του η κόρη Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε πάνω από τρεις αιώνες με άλλα ονόματα, διατηρώντας μόνο τα αρχικά γράμματα του πραγματικού ονοματεπωνύμου. Το χειροκρότημα του κοινού ήταν θερμό μετά το τέλος της παράστασης. Η Ελενα Κελεσίδη, πάρα πολύ καλή, δεχόταν τα συγχαρητήρια του κόσμου που έκανε ουρές έξω από το καμαρίνι της. Τη συνάντησα αργότερα, όταν αναχωρούσε συγκινημένη κρατώντας μια μεγάλη ανθοδέσμη.

Οι επίσημες φωτογραφίες του βασιλικού γάμου

Οι επίσημες φωτογραφίες των γάμων του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ οι οποίες δόθηκαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στη δημοσιότητα φέρουν την υπογραφή του Αλέξι Λουμπομίρσκι. Αντίθετα, η μητέρα του Χάρι Lady D. προτιμούσε για τις προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες τούς κορυφαίους φωτογράφους μόδας (και της «Vogue») Πίτερ Λίντμπεργκ, Πατρίκ ντε Μαρσελιέ και Μάριο Τεστίνο. Ο Λουμπομίρσκι βρίσκεται λοιπόν πίσω από τον φακό στο πράσινο Drawing Room του Κάστρου Ουίνσδορ για την επίσημη φωτογράφιση.

Μια πρωτοβουλία γεμάτη γαλάζια χρώματα

Τι είν’ η Μύκονος; Μην είν’ οι καταγάλανες θάλασσες, οι υπέροχες παραλίες, τα… κακοτράχαλα βουνά και τα πολυσυζητημένα, αστραποβόλα beach bars των διεθνών κροίσων; Ο Δήμος Μυκόνου και ο Οργανισμός All For Blue μέσα από μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος αποδεικνύουν ότι είναι κάτι περισσότερο. Με πρωτοβουλία λοιπόν της Δημοτικής Αρχής και του νεαρού, δυναμικού δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά και σε συνδιοργάνωση με τον οργανισμό All For Blue θα πραγματοποιηθούν και τη φετινή περίοδο δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού στη Μύκονο, καθώς επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς Μυκονιατών, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και η όλο και πιο δυναμική προσπάθεια γύρω από τον εθελοντισμό. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας του δήμου, σε συνεργασία με το βραβευμένο διεθνώς All For Blue της Κατερίνας Τοπούζογλου, έχει καταγραφεί ήδη στη συνείδηση των Μυκονιατών (και όχι μόνο) έπειτα από τις εντυπωσιακές εικόνες που δημοσιεύθηκαν με «φόντο» τον καθαρισμό της παραλίας και του βυθού της Φτελιάς.