Ο Ράφα Ναδάλ είναι «βασιλιάς» στα χωμάτινα γήπεδα και το αποδεικνύει κάθε φορά. Το ίδιο έκανε και στο Φόρο Ιτάλικο της Ρώμης, καθώς κυριάρχησε στο Masters της ιταλικής πρωτεύουσας και έδειξε έτοιμος για τα υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Ρολάν Γκαρός (αρχίζει στις 27/5).

Το πιο σημαντικό για τον Ισπανό είναι η επιστροφή του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην πιο κρίσιμη περίοδο των αγώνων σε χωμάτινες επιφάνειες. Στη Ρώμη ο Ναδάλ νίκησε τον εξαιρετικό Γερμανό Αλεξάντερ Σβέρεφ με 6-1,1-6,6-3 και κατέκτησε τον τίτλο στην Αιώνια Πόλη ύστερα από τρία χρόνια, αλλά και όγδοη συνολικά από το 2005 όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά. Και η παράδοση αναφέρει πως μετά τη νίκη στη Ρώμη ακολουθεί το τρόπαιο στο Παρίσι! «Η πρώτη μου νίκη εδω το 2005, ήταν μία ξεχωριστή στιγμή. Φαντάζεστε λοιπόν πως η χαρά μου είναι μεγάλη που μετά από τρία χρόνια έχω και πάλι το τρόπαιο στα χέρια μου», είπε ο Ναδάλ.

Ο 31χρονος Ισπανός συμπλήρωσε με το χτεσινό 78 τρόπαια στην καριέρα του και είναι πλέον μόνος του στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας, αφήνοντας στην πέμπτη τον Τζον ΜακΕνρο. Μπροστά του είναι οι Τζίμι Κόνορς (109), Ρότζερ Φέντερερ (97) και Ιβάν Λεντλ (94).

Ο αγώνας διακόπηκε δύο φορές στο τρίτο σετ λόγω βροχής, με τον Σβέρεφ να προηγείται 3-1 την πρώτη φορά και 3-2 τη δεύτερη. Επειτα από μία ώρα, όταν οι δύο αθλητές επέστρεψαν στο κορτ, ο Σβέρεφ φάνηκε επηρεασμένος από τη διακοπή, ο Ναδάλ ξέσπασε, με αποτέλεσμα να κάνει σερί 4-0 και να πάρει το σετ (6-3). Ηταν η πέμπτη νίκη του Ναδάλ επί του Σβέρεφ σε ισάριθμα ματς και η δεύτερη φετινή. Ο 21χρονος πάντως δεν έδειξε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος: «Το γεγονός ότι ήμουν ανταγωνιστικός απέναντί του με κάνει αισιόδοξο ενόψει του Ρολάν Γκαρός. Αυτή η εβδομάδα ήταν εξαιρετική, παρά το γεγονός ότι αισθανόμουν κούραση από τα συνεχόμενα ματς. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να φτάσω στον τελικό». Ο Σβέρεφ έχει εξαιρετική χρονιά έως τώρα και είναι κοντά να ανέβει ακόμα και στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πληγωμένος εγωισμός

Η ήττα από τον Αυστριακό Τιμ την περασμένη εβδομάδα στο Masters της Μαδρίτης φαίνεται ότι πείσμωσε τον Ράφα Ναδάλ, καθώς είχε χάσει και την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Στη Ρώμη, για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε στα ημιτελικά τον Τζόκοβιτς.