Σε περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε αυτό κατέληξαν θεσμοί και κυβέρνηση, σήμερα στην διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έχουν επεξεργαστεί πακέτο συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση αυτή καθώς η απλοποίηση του πλαισίου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Παράλληλα στη συνάντηση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και για τις οχλούσες δραστηριότητες και για την αναμόρφωση του πλαισίου θα αναζητηθεί η διεθνής εμπειρία και «καλές πρακτικές» από προηγμένες χώρες, όπως η Γαλλία.Ωστόσο η μεταρρύθμιση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου περίπου διετίας καθώς η διαδικασίες είναι περίπλοκες

Παράλληλα την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και των οφειλών που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρήσεις το 2017 συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις των φορέων της αγοράς, τόσο του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνου Μίχαλου όσο και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ήδη έχει αποφασιστεί η ένταξη των χρεών και του προηγούμενου έτους καθώς ο ισχύον νόμος ορίζει ότι περιλαμβάνονται μόνο όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016.

«Τα Επιμελητήρια εξαρχής είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσουν οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις. Στις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται τροποποιήσεις της ρύθμισης προς την κατεύθυνση των προτάσεων που είχαμε υποβάλει» δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη ρύθμιση εκτός της ένταξης των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, θα μειωθούν δραστικά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπλέον θα ενταχθεί το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα οφείλουν να αιτιολογούν πλήρως και εμπεριστατωμένα περιπτώσεις απόρριψης των αιτήσεων για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αναφορικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αποδεσμεύονται όταν η επιχείρηση θα μπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και τα χρήματα να θα μοιράζονται αναλογικά, ώστε να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση.