Το δεξί του πόδι ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο προς την κατάκτηση του Κυπέλλου για τον ΠΑΟΚ καθώς το τρομερό φάουλ που εκτέλεσε λύγισε τον μέχρι εκείνη τη στιγμή ανίκητο Μπάρκα και άνοιξε το σκορ στον τελικό. Λίγο έλειψε το δεξί του χέρι να είχε δώσει –ίσως –και το πρωτάθλημα στον Δικέφαλο του Βορρά, κάτι που θα πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο όνειρο του Βιεϊρίνια.

Ηταν τότε που πρόταξε το χέρι του προς τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Ιβάν Σαββίδη όταν ο τελευταίος είχε κάνει την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο με την ΑΕΚ, λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του διαιτητή Κομίνη και του βοηθού του να μη μετρήσουν το γκολ του Βαρέλα (για οφσάιντ του Μαουρίσιο) στο 90′.

Ο Πορτογάλος είχε κουνήσει τότε χαρακτηριστικά το δάχτυλο στον Ιβάν Σαββίδη που ζητούσε από την ομάδα να αποχωρήσει. «Πρόεδρε όχι» του έλεγε, αλλά αυτός δεν τον άκουσε, στη συνέχεια βγήκε και το μπουφάν, φάνηκε το όπλο και κάπου εκεί το πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ είχε κάνει φτερά. Αν ο Ιβάν Σαββίδης είχε ακούσει τον αρχηγό της ομάδας, ίσως τώρα στην Πάολα να είχαν πανηγυρίσει μαζί το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου!

Ο Βιεϊρίνια πάντως έδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι δικαίως ο ηγέτης της ομάδας του τόσο σε εκείνο το παιχνίδι με την ΑΕΚ όσο και στο τελευταίο πάλι με την Ενωση για τον τελικό του Κυπέλλου. Το θερμόμετρο είχε χτυπήσει κόκκινο εκείνες τις μέρες πέρυσι τον Αύγουστο, όταν την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου ο Ιβάν Σαββίδης ενεργοποίησε τη «βόμβα» Βιεϊρίνια πληρώνοντας αδρά τόσο τους Γερμανούς της Βόλφσμπουργκ (έβαλαν στα ταμεία τους 1.000.000 ευρώ) αλλά και τον παίκτη (τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!)

Ο αγαπημένος Πορτογάλος της εξέδρας και όχι μόνο επέστρεφε πιο ώριμος από ποτέ από την εμπειρία του στο γερμανικό πρωτάθλημα και τη Βόλφσμπουργκ, στην οποία άλλωστε τον είχε πουλήσει ο ΠΑΟΚ για 4.000.000 ευρώ το 2012.

Κάτι ήξερε

Ενας προικισμένος παίκτης που τον είχε ανακαλύψει ο Φερνάντο Σάντος σε ηλικία 22 ετών όταν τον είχε πάρει δανεικό στον ΠΑΟΚ και αργότερα έφτασε να τον συμπεριλάβει και στην αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας στο χρυσό Euro του 2016 στη Γαλλία όπου οι Ιβηρες κατέκτησαν το τρόπαιο!

Πλέον η δεύτερη φορά του Βιεϊρίνια στην Τούμπα είναι σε μια εξαιρετική φάση της καριέρας του. «Θα παίξω όπου θέλει ο προπονητής μου και πίσω και μπροστά, όπου μου πει» δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο πορτογάλος μεσοεπιθετικός και κέντρισε το ενδιαφέρον του Λουτσέσκου που τον ονειρευόταν περισσότερο στα μετόπισθεν. Οταν του δόθηκε η ευκαιρία ελλείψει άλλου αριστερού μπακ, έκανε το πείραμα και πέτυχε καθώς ο Πορτογάλος (είχε πάρει φανέλα βασικού σε αυτή τη θέση κόντρα στον Ατρόμητο) έχει την ικανότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι και τη θέση που παίζει και να προσαρμόζεται ανάλογα.

Ο ρουμάνος τεχνικός έχει ήδη λατρέψει τον Βιεϊρίνια και του έχει δώσει τα κλειδιά στον αγωνιστικό χώρο να εμπνέει, να μιλάει και να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του.

Φυσικά οι περίφημες ντρίμπλες που είχαν λατρέψει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φέτος γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς, όπως είπε σε μια παλαιότερη συνέντευξή του, «δεν γίνεται να δείτε αυτόν τον Βιεϊρίνια. Εχω μεγαλώσει, βλέπω το ποδόσφαιρο με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να κάνω αυτά που έκανα, αλλά πλέον βλέπω το παιχνίδι πιο σοβαρά. Τότε ήθελα να δείξω αυτό που μπορώ να κάνω. Τώρα νομίζω πως δεν πρέπει να δείξω τι παίκτης είμαι. Το έχω δείξει ήδη».