Ο έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ουσιαστικές τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στη Σόφια σχετικά με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες φάνηκε αισιόδοξος, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τον πήχη: «Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης» είπε, «αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί».

Την ίδια ώρα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια παράλληλη διαπραγμάτευση, η οποία συνδέεται με εκείνη για την ονομασία. Αφορά το χρέος και μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: η Αθήνα συμφωνεί στη λύση της σύνθετης ονομασίας, το Βερολίνο (το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στις δομές του ΝΑΤΟ) ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση.

Η διπλή αυτή διαπραγμάτευση και η πιθανότητα να έχει αίσιο τέλος και ως προς το δεύτερο σκέλος της, εκείνο της ρύθμισης του χρέους, εξηγεί την πρωθυπουργική ευφορία. Οι κυβερνητικές προσδοκίες φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλες –αντίθετα με τον πήχη που ο Πρωθυπουργός κρατά πολύ σωστά χαμηλά. Αρκεί βέβαια η πρωθυπουργική ευφορία να μην είναι κι αυτή προϊόν κάποιας αυταπάτης, αρκεί οι μεγάλες προσδοκίες να μη δώσουν τη θέση τους σε κάποια ψυχρολουσία από αυτές που συνηθίζει να επιφυλάσσει το Βερολίνο.

Οψόμεθα. Αξίζει να κρατήσει πάντως κανείς στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα ελάχιστη σχέση έχει με το κλίμα ευφορίας που καλλιεργήθηκε στη Σόφια.