Για καταστροφολογία και εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών παιχνιδιών με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΗ που παραχώρησαν την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ και το 2018 θα είναι κερδοφόρα και τονίζει αναλυτικά τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τη σημερινή ημέρα να μας θυμίσει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και το πρόγραμμα μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (και) στην ενέργεια. Τουλάχιστον δεν κρύβουν ούτε τις προθέσεις τους, ούτε τις ελπίδες τους να ακυρωθεί η συμφωνία του 2015. Άλλωστε, για μία ακόμα φορά, διάλεξαν να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Τον Μάρτιο του 2017, στην πλέον κρίσιμη καμπή των συζητήσεων για την αποεπένδυση στους λιγνίτες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίαζε πρόγραμμα εκποίησης των «ασημικών» και προειδοποιούσε τους θεσμούς ότι «για τις εξελίξεις στην ενέργεια, είναι συνυπεύθυνοι, όσο και η κυβέρνηση».

Σήμερα, ενώ στο Χίλτον ολοκληρώναμε τη συμφωνία για «καθαρή έξοδο» και στα ενεργειακά θέματα, ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Σκρέκα κλιμάκωναν την καταστροφολογία για το μέλλον της ΔΕΗ και υπενθύμιζαν το σχέδιό τους για την τριχοτόμηση της Επιχείρησης. Στη Νέα Δημοκρατία είναι, άλλωστε, προσφιλής τακτική να απαξιώνει τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσει κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Θα ζητήσουμε συγγνώμη από τη Νέα Δημοκρατία, τους συνεταίρους και τους συνοδοιπόρους της στα ΜΜΕ. Δυστυχώς για αυτούς, τους ανατρέψαμε τα σχέδια.

1.Δυστυχώς για αυτούς, ακυρώσαμε τις συμφωνίες εκποίησης που είχαν ετοιμάσει για την ενέργεια:

– ανατρέψαμε το ξεπούλημα του 66% στον ΑΔΜΗΕ, που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διατηρώντας το 51% υπό δημόσιο έλεγχο

– αυξήσαμε κατά 30% το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ, καταφέρνοντας να ενταχθεί η εταιρεία στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα δικαιώματα του Δημοσίου

– ακυρώσαμε το νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και αντιμετωπίσαμε τη δεκαετή δικαστική εκκρεμότητα σχετικά με τους λιγνίτες, διατηρώντας αλώβητο πάνω από το 90% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

2. Δυστυχώς για αυτούς, διατηρήσαμε τα ενεργειακά δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες με εταίρους ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο και ικανούς να υποστηρίξουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.

3. Δυστυχώς για αυτούς, συμφωνήσαμε μέσα στο επόμενο 12μηνο να «σβήσει» σταδιακά ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ, διαψεύδοντας έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, κάθε κακόβουλη φημολογία περί της τύχης του υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ.

4. Δυστυχώς για αυτούς, η ΔΕΗ και το 2018 θα είναι κερδοφόρα. Τόσο η συμφωνία για τα ΝΟΜΕ, όσο και η μείωση της χρέωσης προμηθευτή θα έχουν ως πρώτο μεγάλο ωφελημένο τη ΔΕΗ, που θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην αγορά ενέργειας, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

5. Δυστυχώς για αυτούς, καταφέραμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, που θα προκαλούσε μια αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Παρά τις επίμονες κραυγές της Νέας Δημοκρατίας ότι με τους χειρισμούς μας θα επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, όχι μόνο διαψεύσαμε την κινδυνολογία αλλά αποπληρώσαμε οφειλές 360 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και προωθήσαμε σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνησή μας ολοκληρώνει με πλήρη επιτυχία την καθαρή έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων, με την κοινωνία όρθια. Κάτι που φαίνεται ότι δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία».