Ηταν λίγο πριν από τις πέντε χθες το απόγευμα όταν ο Νίκος Βούτσης πέρασε την πύλη των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για να συναντήσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Οι τουρκικές Αρχές τον υπέβαλαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Τον ανάγκασαν να βγάλει τα παπούτσια του, τη ζώνη του και το ρολόι του. Κράτησαν το κινητό τηλέφωνό του και τον οδήγησαν σε ένα κλειστό δωμάτιο προκειμένου να «σκανάρουν» την κόρη των ματιών του. Στη συνέχεια τον οδήγησαν μπροστά στους δύο στρατιωτικούς, με τους οποίους συνομίλησε για περίπου μια ώρα.

«Τα παιδιά είναι μια χαρά. Τους έχουν σε ένα κελί μόνους τους, χωρίς άλλους κρατουμένους. Είναι σχετικά καλό. Τους έχουν δώσει και βιβλία για να περνάει η ώρα τους» δήλωσε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής στους συνεργάτες του αποχωρώντας από τις φυλακές, Στο ερώτημα πώς είναι ψυχολογικά οι δύο στρατιωτικοί, τους απάντησε πως τον διαβεβαίωσαν πως έχουν υψηλό φρόνημα, ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική διάσταση που έχει λάβει η άδικη κράτησή τους.

Λίγο αργότερα, έξω από τις φυλακές, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως εκτίθεται στη διεθνή κοινή γνώμη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών είναι κατεξοχήν πολιτική ενέργεια. Ολο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Το αίτημα της άμεσης αποφυλάκισης είναι πιο ζωντανό, πιο επιτακτικό και πιο ρεαλιστικό από ποτέ» συμπλήρωσε. Μόλις πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε στις Καστανιές Εβρου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση στην κράτηση των δυο στρατιωτικών, διότι –όπως είπε –είναι αναίτια και χωρίς κατηγορίες. «Η διεθνής κοινότητα έχει αποφανθεί. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα πρέπει να παραταθεί αυτή ταλαιπωρία» τόνισε. Παράλληλα, επανέλαβε πως διαβεβαίωσε τους δύο νεαρούς στρατιωτικούς για την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε «το συντομότατο δυνατόν να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται».