Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους δανειστές να γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει όλα να έχουν τελειώσει ως τις 14 Ιουνίου. Δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα θα πρέπει να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη την επικράτεια και παράλληλα να έχει κριθεί η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αυξομειώσεις που θα υπάρξουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για να διασφαλιστεί η βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Στην Καραγεώργη Σερβίας, αρμόδιες πηγές λένε ότι δεν θα χρειαστούν διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πανομοιότυπα με τα περσινά.

Η ομάδα εργασίας η οποία έχει συσταθεί για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης συνεδριάζει για τελευταία φορά αυτή την εβδομάδα και παραδίδει τη σκυτάλη στην τριμελή τριτοβάθμια επιτροπή. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να δώσει τιμές σε 2.000-3.000 ζώνες όπου η ομάδα εργασίας δεν κατάφερε να βγάλει άκρη. Πρόκειται για:

– Χωριά για τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μόνο μία εκτίμηση τιμής εξαιτίας έλλειψης στοιχείων αγοραπωλησιών.

– Περιοχές για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί. Στο σημείο αυτό εκκρεμεί συμφωνία με τους δανειστές για το τι θεωρείται «σημαντική απόκλιση».

Αφού ολοκληρώσει και η δευτεροβάθμια επιτροπή το έργο της, θα έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για τις νέες τιμές.