Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ εξαπολύει η ΝΔ, καταγγέλλοντάς την πως με τις επιλογές της η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας οδηγείται σε απαξίωση και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη… με αυξήσεις στα τιμολόγια.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστή Χατζηδάκη και του τομεάρχη Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα δύο στελέχη αποκάλυψαν επίσης πως μέσα από διάταξη του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ανοίγει «παραθυράκι» για τη διαμόρφωση χαμηλότερου του αναμενόμενου τιμήματος. Ο Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο θέμα ότι η παράγραφος 5 του άρθρου 3 του νόμου 4533 δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να επιλέξει έναν επιπλέον ανεξάρτητο εκτιμητή προκειμένου να ορίσει ένα εύλογο και δίκαιο τίμημα. Πράγμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι τελικά το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι το κόστος για τη ΔΕΗ από τη διαχείριση της κυβέρνησης κυμαίνεται μεταξύ των 3,1 και 4,2 δισ. ευρώ (ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ, ακύρωση μικρής ΔΕΗ, χρέωση προμηθευτή και δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

Ο Χατζηδάκης περιέγραψε τη μείωση κατά 63% της μετοχής της εταιρείας από τον Ιανουάριο του 2015, την αναγκαστική συρρίκνωση του μεριδίου της στο 50% χωρίς οικονομικό όφελος και επανέφερε την πρότασή του για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Με απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία και απόπειρα απαξίωσης της δημόσιας επιχείρησης με στόχο την εκχώρησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα.