Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Τετάρτη τρόπους για να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα ενημερώσουν τους 28 ηγέτες για όλες τις επιλογές που έχουν κατά τη συνάντησή τους στη διάρκεια δείπνου στη Σόφια της Βουλγαρίας, το βράδυ της Τετάρτης.

Γερμανία: Η ΕΕ θα τηρεί την πυρηνική συμφωνία όσο και το Ιράν

Τη θέση ότι «όσο το Ιράν τηρεί την συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ», εξέφρασε σε δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη από κοινού με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα επιδιώξουν τον διάλογο και με τις άλλες χώρες που υπογράφουν την συμφωνία, την Κίνα και την Ρωσία, σημείωσε ο κ. Μάας, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τόνισε ότι «οι συνομιλίες των επόμενων εβδομάδων δεν θα είναι εύκολες, αλλά όσο υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης για τον αφοπλισμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια».