Κοιτάζοντας το ημερολόγιο, διαπιστώνει ο καθένας πως σήμερα είμαστε ακριβώς έναν μήνα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας του νέου Ολυμπιακού. Στις 15 Ιουνίου έχει δώσει ραντεβού με τους ποδοσφαιριστές του ο Πέδρο Μαρτίνς στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Ενας μήνας διακοπές λοιπόν για όσους ξέρουν ότι θα είναι εκεί στο προσκλητήριο του Πορτογάλου. Με πρώτο τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις σκέψεις του 48χρονου προπονητή για εκείνον.

Συναντήθηκαν οι δυο τους και έκαναν μια ολόκληρη συζήτηση αναφορικά με την «αγωνιστική ιδέα» της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Το τι είπαν ακριβώς βέβαια το γνωρίζουν εκείνοι. Η κεντρική ιδέα όμως είναι συγκεκριμένη. Του αρέσει πολύ του Μαρτίνς ο τρόπος παιχνιδιού του 26χρονου άσου, ο οποίος τελείωσε και τη φετινή σεζόν με double double στους προσωπικούς του αριθμούς. Εντεκα γκολ και δεκατέσσερις ασίστ (σε 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις) έγραψε στο κοντέρ ο κάτοχος της φανέλας με το 7. Διψήφιος όπως την περίοδο 2015-16 με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα (21 γκολ, 17 ασίστ σε 39 συμμετοχές) σε εκείνη τη σεζόν, που δικαίως θεωρείται η καλύτερη της καριέρας του. Μίλησε λοιπόν με τον νέο προπονητή που του εξήγησε και τον ρόλο για τον οποίο τον προορίζει, αλλά και για το πώς θα θελήσει να «παντρέψει» τις δικές του δημιουργικές και εκτελεστικές ικανότητες με των συμπαικτών του. Θα αλλάξει πολύ ο Ολυμπιακός. Θα παραμείνει όμως στη θέση του ο Κώστας Φορτούνης, τουλάχιστον με βάση το πλάνο το οποίο τρέχει το νέο σχέδιο. Το ενδεχόμενο μιας πιθανής μεταγραφής του στο εξωτερικό (μιας και ήδη γράφονται διάφορα για ενδιαφέρον ομάδων από τη Γερμανία και την Τουρκία) είναι αστάθμητος παράγοντας από… καταβολής του, άρα προφανώς δεν συνυπολογίζεται.

Κάνει λοιπόν ο διεθνής μεσοεπιθετικός ήρεμος τις διακοπές του; Οχι. Χθες ήταν στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη και το ίδιο θα συμβαίνει για τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες. Υπέστη θλάση στον προσαγωγό (εξού και δεν θα ακολουθήσει την εθνική ομάδα στη Σεβίλλη για το φιλικό με τη Σαουδική Αραβία), όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από θεραπείες. Η περίοδος αυτή λοιπόν υπολογίζεται στις 15-20 ημέρες και σε αυτό το διάστημα ο Φορτούνης θα είναι σε καθημερινή βάση στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού. Θέλει να είναι έτοιμος για την προετοιμασία. Κάπως έτσι λοιπόν θα περάσει τις διακοπές του στον Ρέντη ο 26χρονος.

Εκθεση για τις ακαδημίες

Στο αθλητικό κέντρο ήταν μέχρι χθες και ο Φρανθίσκο Κόστα, ο πορτογάλος ειδικός σε θέματα λειτουργίας των ακαδημιών, τον οποίο έφερε μαζί του ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Κόστα συνέταξε και παρέδωσε μια έκθεση για την ακόμη καλύτερη λειτουργία των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού που χτίζουν με συνέπεια τον δικό τους μύθο την τελευταία 10ετία, αναδεικνύοντας μια σειρά από ποδοσφαιριστές όπως ο Ρέτσος, ο Ανδρούτσος, ο Νικολάου, ο Λυκογιάννης και τόσοι άλλοι που κάνουν πλέον καριέρα σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανθίσκο Κόστα στη μελέτη του εστιάζει σε έναν διαφορετικό τύπο προπόνησης αλλά και εισηγείται μια σειρά από καινοτομίες που προφανώς και θα αξιολογηθούν από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, η οποία όχι μόνο δίνει σημασία σε αυτό το πρότζεκτ, αλλά επί της ουσίας δαπανά και ένα μπάτζετ επιπέδου Σούπερ Λίγκας σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του. Στοιχίζει 2-2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο η ακαδημία, χρήματα με τα οποία ομάδες σαν τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης έφτασαν φέτος να κερδίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο.