Συμφωνία – πλαίσιο που θα επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα τώρα, και θα προβλέπει ενδιάμεσους –μόνο διαδικαστικούς –σταθμούς υλοποίησης σε εύλογο χρονικό διάστημα (ένα ή δύο έτη) είναι το σχέδιο στο οποίο εργάζονται οι δύο πλευρές, προκειμένου την Πέμπτη στη Σόφια, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ να είναι σε θέση να κάνουν ή να προαναγγείλουν ανακοινώσεις συμφωνίας.

Τα Σκόπια εμφανίζονται –κατά πληροφορίες –να κάνουν πίσω στο θέμα της erga omnes χρήσης, αποδεχόμενα ότι το νέο (σύνθετο) όνομα θα ισχύει και για το εσωτερικό τους, αλλά θα δεσμεύονται να «συνταγματοποιήσουν» τη νέα ονομασία και να κάνουν προσθήκες στο Σύνταγμά τους που θα άρουν τους ελληνικούς φόβους για αλυτρωτισμό όταν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν, μέσα όμως στο συμφωνημένο –με την Αθήνα –χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τότε θα εξασφαλίσουν ημερομηνία ένταξης, αλλά η ελληνική υποστήριξη για ολοκλήρωση της εισόδου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα εξαρτάται και αυτή από το αν οι γείτονες τηρήσουν τα συμφωνηθέντα που θα κοινοποιήσουν επισήμως στον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες όσων ερμηνεύουν τα σενάρια αυτής της λύσης ως ετεροβαρή, που εξασφαλίζουν είσοδο στα Σκόπια και πιθανότητες υπαναχώρησης αργότερα από τις δεσμεύσεις για το όνομα. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η σύνθετη ονομασία και η ισχύς της έναντι όλων είναι οι δύο ελληνικοί όροι, όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεσης για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Οι διαπραγματεύσεις πάντως βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο και είναι έκδηλη η αισιοδοξία ότι ο κόμπος μπορεί να λυθεί μετά τη (διπλή) συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ την ερχόμενη Πέμπτη.