Για κυβερνητικές μεθοδεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή στην υπόθεση της Novartis κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας θέση μάχης στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα γίνει την Παρασκευή.

«Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική παρωδία που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να διασύρουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα τυπικά, όπως είναι το θέμα των καλπών, προκειμένου να καλύψει την απόλυτη κατάρρευση της ουσίας της επιχειρηματολογίας της». Η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ήρθε ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να στηθούν εκ νέου δέκα κάλπες για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επικαλούνται τον Κανονισμό της Βουλής και το «δεδικασμένο» της πρώτης φοράς, όταν ψηφίστηκε η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πάλι με δέκα κάλπες.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ. Σημείο αιχμής όμως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνον ο αριθμός των καλπών, αλλά και η σύνταξη των ψηφοδελτίων. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Ωστόσο, πάγια θέση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ είναι πως η Βουλή είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση. «Πρόκειται για επιτομή της παρανομίας για δεύτερη φορά» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε αποχωρήσει από την Προανακριτική Επιτροπή και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία πως επί μήνες δεν έκανε την παραμικρή έρευνα στην υπόθεση. Από τη ΝΔ προαναγγέλλουν ότι δεν θα «νομιμοποιήσουν» μια τέτοια διαδικασία και σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να απέχουν από την ψηφοφορία. Η αντιπολίτευση αν ψηφίσει το «όχι» στην παραπομπή «λόγω αναρμοδιότητας» είναι σαν να συντάσσεται με το σκεπτικό του πορίσματος με το οποίο διαφωνεί.

Τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές θα αναγράφουν το «ναι», το «όχι» και το «παρών» για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη. Οσον αφορά την ουσία, πάντως, ο Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις του να επικροτεί πλήρως την απόφαση της πλειοψηφίας να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας αναρμόδια με το επιχείρημα πως αν έμπαινε στην ουσία, θα οδηγούσε στην παραγραφή των όποιων αδικημάτων.