Οσα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» σκιαγραφούν με αδρές γραμμές πώς φαντάζονται την επόμενη ημέρα της περιλάλητης εξόδου οι δανειστές. Γίνεται σαφές ότι δρομολογούν ένα πλαίσιο πολύ αυστηρής επιτήρησης και ότι θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο πίεσης που έχουν στη διάθεσή τους για τον σκοπό αυτό –η ρύθμιση του χρέους που οδεύει προς αναβολή είναι ένα από αυτά τα μέσα.

Γίνεται επίσης σαφές ότι η έξοδος όχι μόνο δεν θα είναι καθαρή, όπως επαγγέλλεται η κυβέρνηση, αλλά θα μοιάζει περισσότερο με σχήμα οξύμωρο. Η «έξοδος» είναι στην πραγματικότητα ένα άδηλο Μνημόνιο, η τήρηση του οποίου δεν θα είναι καν διαπραγματεύσιμη. Ενα πρόγραμμα χωρίς δανεικά, αλλά με μέτρα και μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση σε χρόνους που θα έχουν υποδειχθεί.

Η στάση αυτή εξηγείται. Οι δανειστές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στη χώρα μας και το πολιτικό της προσωπικό. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να ανακτήσει ούτε ένα χιλιοστό της χαμένης εμπιστοσύνης –αν δεν έκανε το χάσμα ακόμη μεγαλύτερο, ακόμη βαθύτερο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα. Αλλά κυρίως θα το αισθανθούν οι έλληνες πολίτες μετά τον Αύγουστο, όταν θα διαπιστώσουν ότι θα παραμείνουν δέσμιοι των ίδιων υποχρεώσεων, των ίδιων ή ακόμη και μεγαλύτερων βαρών. Οι έλληνες πολίτες είναι δεσμώτες της δυσπιστίας των δανειστών και της νοοτροπίας μιας κυβέρνησης που δεν έμαθε να ταυτίζει το προσωπικό της συμφέρον με το εθνικό όφελος.