Τα βιβλία –έγραφε ο ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν –είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο όσα υπάρχουν μέσα μας. Στο «Athina Onassis – The Red File» που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ , ο αναγνώστης μπορεί να βρει εκείνο που θέλει να δει. Μια ιστορία ερωτικής προδοσίας, μια δικαστική διαμάχη ή το ψυχογράφημα μιας «κούκλας από ατσάλι». Ετσι αποκαλεί την Αθηνά ο Αλέξης Μανθεάκης.

«Δεν μιλάω σήμερα με την Αθηνά. Αποκαλύπτω τον λόγο στο τελευταίο κεφαλαίο με τίτλο «Θάλαμος καρκίνου» λέει στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας του βιβλίου «Αθηνά Ωνάση – Κόκκινος Φάκελος» που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μερόπειον Ιδρυμα (Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 7 μ.μ.).

«Αυτό το βιβλίο κλείνει έναν κύκλο ζωής που άνοιξε πριν από δυο δεκαετίες. Εχουν περάσει είκοσι χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι σήμερα. Ηταν μια σχέση ζωής –οn off –που πλέον τελείωσε. Με την κατάθεση του Κόκκινου Φακέλου τη βοήθησα όμως να γλιτώσει πολλά εκατομμύρια. Ο Ντόντα διεκδικούσε πολλά χρήματα ως πιο φτωχός και εγκαταλελειμμένος σύζυγος. Αυτός ο φάκελος δεν αναφέρεται στο διαζύγιο γιατί βγήκε συναινετικό αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ο Αλβάρο αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του, δεδομένου πως αν έχεις απατήσει τον άλλον, δεν δικαιούσαι διατροφή».

ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ. Στις σελίδες του αυτοβιογραφικού αναγνώσματος ο συγγραφέας αφηγείται τη διπλή ζωή του Αλβάρο ντε Μιράντα και την επίδραση στην κληρονόμο. Εξηγεί πώς και με ποιον στόχο τον προσέγγισε σταθερή ερωμένη του Ντόντα. «Η Νikki ήθελε να διορθώσει το κακό που έκανε στην Αθηνά και να εκδικηθεί τον Ντόντα. Με κάλεσε στην Ολλανδία για να μου δώσει όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σχέση της μαζί του. Δεν μου ζήτησε ποτέ κάτι σε αντάλλαγμα. Από τον Ντόντα δεχόταν χρήματα. Εκείνος τη ζούσε. Και φυσικά δεν είχαν σχέση αποκλειστικότητας. Ηταν ένα κορίτσι που προερχόταν από οικογένεια στρατιωτικών. Ο πατέρας της ήταν στρατηγός. Εκείνη εργαζόταν σε βιβλιοθήκη αλλά μετά εκπορνεύτηκε. Σήμερα έχει κάνει οικογένεια. Υπολογίζω πως είναι 36 ετών». Μας θυμίζει πως ο Ντόντα είχε εξωσυζυγική σχέση τα οκτώμισι από τα έντεκα χρόνια που διήρκεσε ο γάμος του με την Αθηνά με τη βελγίδα συνοδό πολυτελείας. «Ηταν ένας γάμος που δεν υπήρχε από την πλευρά του. Από τη δική της πλευρά όμως υπήρχε. Του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη» διασαφηνίζει.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Οσο για το τέλος της παράνομης σχέσης; «Συνέβη ένα επεισόδιο στο Σεν Τροπέ που αφηγούμαι στο βιβλίο μου. Δεν μπορώ να το αποκαλύψω ακόμα. Θα το μάθετε τη Δευτέρα. Πρέπει να μείνει και ένας λόγος για να αγοράσει ο κόσμος το βιβλίο μου. Αλλά ήταν κάτι σοβαρό. Η κοπέλα είχε συναισθήματα και εκείνος την έδιωξε. Κατά τη διάρκεια του Longines Athina OnassisHorse Show. Εμεναν και οι τρεις στο ίδιο ξενοδοχείο. Αλλά η Αθηνά δεν γνώριζε την ύπαρξή της».

Γνωρίστηκαν ποτέ άραγε οι δυο γυναίκες αφού το call girl αποφάσισε να βοηθήσει την κληρονόμο έτσι ώστε να κερδίσει τη δίκη; «Η Αθηνά δεν συναντήθηκε ποτέ με τη Νikki. Θα ήταν ταπεινωτικό να συναντηθεί με την ερωμένη του άντρα της. Αλλά ήθελα να μάθει την αλήθεια. Στο βιβλίο, εκτός από τον κόκκινο φάκελο της Βελγίδας, διηγούμαι ανέκδοτες ιστορίες με την Αθηνά, στα κότερα, στην Ιμπιζα, στον Σκορπιό. Στη συνέχεια αναφέρομαι στη δική μου ζωή κοντά τους».

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Αθηνά; «Είναι μόνη της. Το βάρος της είναι καλό γιατί μέχρι πρότινος ήταν στα όρια της ανορεξίας. Αλλά το ξεπέρασε. Πριν από λίγο καιρό την είχα δει πιο αδύνατη από ποτέ. Τώρα είναι καλά. Εχει αφιερωθεί στο πάθος της, στα άλογα. Τα πάει περίφημα στην ιππασία».

Οσο για τον τρόπο που όλα αυτά τα βιώματα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της κληρονόμου; Ο Αλέξης Μανθεάκης περιγράφει σε ξεχωριστό κεφάλαιο την εξέλιξη της προσωπικότητας της κληρονόμου μέσα στο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν πάνω της οι διάφορες καταστάσεις. «Είναι ένας εξαιρετικά σκληρός και αποφασισμένος άνθρωπος. Η Αθηνά είναι μία κούκλα από ατσάλι. Αυτός ήταν ο αρχικός τίτλος του βιβλίου μου. Τελικά αποφάσισαν να ονομάσω έτσι μόνο ένα κεφάλαιο που περιγράφει πως η Αθηνά δεν είναι ένα κοριτσάκι φοβισμένο».

Αλέξης Μανθεάκης: Μια ζωή δίπλα στην οικογένεια Ρουσέλ Ωνάση

Ο Αλέξης Μανθεάκης είναι ο άνθρωπος που έζησε μια ολόκληρη ζωή δίπλα στην οικογένεια Ρουσέλ Ωνάση. Μας διευκρινίζει ότι δεν είναι δικηγόρος όπως γράφεται εδώ και χρόνια αλλά πρώην εκπρόσωπος Τύπου και φίλος της οικογένειας. Ο συγγραφέας και πρόεδρος International Parthenon Sculptures Action Committee της Νέας Ζηλανδίας έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και το «Αθηνά Ωνάση – Στο μάτι του κυκλώνα».