Ο πιο συναρπαστικός τελικός Κυπέλλου στην ιστορία του ΠΑΟΚ (τον οποίο και κατέκτησε) ήταν φυσικά αυτός με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε κριθεί στα πέναλτι (4-3, με το σκορ στην κανονική διάρκεια αλλά και την παράταση να είναι στο 1-1), αλλά η είδηση είναι ότι είχε διεξαχθεί με διαιτητή τον Ελβετό Βάλτερ Χίνγκερμπιχλερ!

Ηταν ο ένας εκ των δύο τελικών Κυπέλλου που έπαιξε ο ΠΑΟΚ με ξένο διαιτητή, τον οποίο μάλιστα είχε ζητήσει διακαώς η διοίκησή του τότε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ελβετός ρέφερι –που είχε δώσει και από ένα πέναλτι (σωστά) σε κάθε ομάδα -, όταν πήρε το χαρτάκι από τον βρετανό τεχνικό Λες Σάνον για τους πέντε πρώτους εκτελεστές του ΠΑΟΚ, είδε τελευταίο τον Παρίδη (ο οποίος είχε ισοφαρίσει τον αγώνα σε 1-1).

Ομως ο Κούλης Αποστολίδης, που επρόκειτο να εκτελέσει δεύτερος, έπεισε τον προπονητή του αλλά και τον διαιτητή –καθώς μιλούσε καλά αγγλικά –να μπει αυτός τελευταίος και έμελλε να χαρίσει το Κύπελλο στην ομάδα του με το κρίσιμο τελευταίο πέναλτι (4-3)!

Καθώς είχαν αστοχήσει Πουπάκης και Περσίδης (άουτ και τα δύο πέναλτι) για τον Ολυμπιακό και ο Κούδας (απόκρουση Πουπάκη) για τον ΠΑΟΚ.

Βέβαια ο πρώτος τελικός, έναν χρόνο νωρίτερα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με ξένο διαιτητή (τον Βέλγο Λορό) δεν του έφερε γούρι χάνοντας τον αγώνα –και το τρόπαιο –από τον Ολυμπιακό με 1-0.

Η… κατάρα

Πάντως, ενώ το σκορ είναι 1-1 σε τελικούς με ξένους διαιτητές, ο ΠΑΟΚ δεν τα πάει καλά με το ΟΑΚΑ, καθώς σε αυτό το γήπεδο όχι μόνο δεν έχει κατακτήσει ποτέ Κύπελλο, αλλά έχασε σχεδόν με κάτω τα χέρια και τους τρεις τελικούς που έδωσε.

Τον πρώτο που έγινε ποτέ σε αυτό το γήπεδο, από την ΑΕΚ το 1983 (2-0), από τη Λάρισα το 1985 (4-1) και ενώ είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής και από τον Παναθηναϊκό (4-1) το 2014. Αντίθετα, το πιο γούρικό του γήπεδο είναι η Νέα Φιλαδέλφεια (έχει κατακτήσει εκεί τα δύο από τα πέντε Κύπελλά του έχοντας χάσει μόνο έναν τελικό, με ρεκόρ 2/3). Επίσης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν έχει πάρει ποτέ Κύπελλο (0/3 τελικούς).

Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο αυριανός τελικός είναι μόλις ο δεύτερος μεταξύ των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ μετά το 1983, καθώς είχαν παίξει παλαιότερα σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Καραϊσκάκης (με την ΑΕΚ να έχει 2/2) και πέρυσι στο Πανθεσσαλικό, όπου ο ΠΑΟΚ πήρε το πρώτο του Κύπελλο κόντρα στην Ενωση, όταν είχε κατακτήσει τρόπαιο και με τον Παναθηναϊκό και με τον Ολυμπιακό.

Εκτός από το Πανθεσσαλικό (2-1 την ΑΕΚ πέρυσι) και τη Νέα Φιλαδέλφεια (4-3 τον Ολυμπιακό στα πέναλτι το 1974 και 4-2 τον Ολυμπιακό το 2001), ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει Κύπελλο και στο Καραϊσκάκης (2-1 τον Παναθηναϊκό το 1972), αλλά και στην έδρα του, στην Τούμπα (1-0 τον Αρη το 2003).

Η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε χθες στην Αθήνα και σήμερα θα κάνει την πρώτη –και τελευταία –προπόνησή της στο ΟΑΚΑ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι σχεδόν κατασταλαγμένος για την ενδεκάδα που θα κατεβάσει στον τελικό. Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου έχει καταλύσει η ομάδα, θα μεταβεί και ο πρόεδρος Ιβάν Σαββίδης που θα μιλήσει με τους παίκτες και τον προπονητή πριν από τον τελικό, ενώ ο γιος του θα είναι μαζί με τους φίλους του ΠΑΟΚ στην εξέδρα, όπως ενημέρωσε προχθές.