Η κυβερνητική απόφαση για την επαναφορά των θερινών τμημάτων στη Βουλή συνδέεται με μια εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Στην πραγματικότητα όμως επιδιώκεται να περάσει από τη Βουλή, με διαδικασίες fast track και με τις λιγότερες δυνατές διαρροές βουλευτών, μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια εν μέσω καλοκαιριού.

Ο κύριος στόχος των κυβερνητικών στελεχών είναι να ψηφιστούν τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Διότι μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο κύριος κορμός από τα 88 καυτά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι θεσμοί. Βέβαια υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί και η έγκριση του Eurogroup του Ιουλίου σε περίπτωση που υπάρξουν εκκρεμή ζητήματα στη διαπραγμάτευση. Ομως, υπό τον φόβο των διαφοροποιήσεων των βουλευτών η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή μνημονιακά μέτρα με τη νομιμοποίηση μόλις 40 βουλευτών, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Το κυριότερο όμως «κίνητρο» για το «κλείσιμο» της Βουλής είναι ότι στα θερινά τμήματα παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης των ανταρτών βουλευτών με άλλους, σαφώς πιο πρόθυμους. Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο να υπάρξουν «ατυχήματα» κατά τη θεσμοθέτηση κρίσιμων μέτρων, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη παρουσιάζει «κόπωση» από τα μνημονιακά μέτρα και εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει θερινά τμήματα. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας που «κλείνει» η Βουλή, καθώς το καλοκαίρι του 2015 η Πρώτη Φορά Αριστερά είχε φέρει προς ψήφιση το τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2016 η Βουλή έμεινε ανοικτή για να ψηφιστούν προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πέρυσι ο Νίκος Βούτσης (φωτογραφία), θέλοντας να περάσει το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, διεμήνυε ότι η Βουλή κλείνει μόνο όταν προκηρύσσονται εκλογές.