Οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων αναζητούν τη χρυσή τομή προκειμένου να μην χρεωθεί κανείς το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και να μείνει ανοικτό το παράθυρο συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο Σούνιο ενδεχομένως να μη βγάλει ειδήσεις, αλλά να προετοιμάσει το έδαφος για τα όσα θα πουν σε ανώτερο επίπεδο οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις 17 Μαίου στη Βουλγαρία στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, η συνάντηση των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στις 10.30 στο Σούνιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προετοιμάζεται μια «μεσοβέζικη» λύση για μεταβατική συμφωνία δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων.

Δηλαδή να υπάρξει μια νέα ενδιάμεση συμφωνία – μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεσμευτεί ότι θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που μένουν ανοικτά. Κυρίως την εφαρμογή του ονόματα erga omnes

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, πρώτος στόχος για τα Σκόπια είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η πΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το Σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό, κρίνεται από την κυβέρνηση, μια θετική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο.

Αυτή η ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να άρει προς το παρόν το αδιέξοδο ώστε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα Σκόπια ώστε να ενταχθούν στη Συμμαχία. Παράλληλα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες που θα κρατούσαν ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα χρειαζόταν και για την αλλαγή του Συντάγματος.

Στα Σκόπια η μπάλα

Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο το «μπαλάκι» πέφτει στην σκοπιανή κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να επιλύσει εσωτερικά θέματα και κυρίως την αντιπαλότητα της μετριοπαθούς κυβέρνησης Ζάεφ με τους ακραίους που δεν θέλουν να ακούσουν για άλλη λύση στο ονοματολογικό πλην της «Μακεδονίας».

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση στην Ελλάδα καθώς θα υπάρξουν αρκετοί που θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για παρελκυστική πολιτική. Κι ότι μπορεί η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά να μην προωθήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, μπορούν να υποστηρίξουν ότι έτσι δεν ναυαγεί η προσπάθεια που ξεκίνησε, ότι δεν έχουν πέσει οι «κόκκινες» γραμμές κι ότι η ευθύνη για συνολική συμφωνία περνά στα Σκόπια.

Μια ενδιάμεση συμφωνία, πάντως, βολεύει στην παρούσα χρονική στιγμή την ελληνική κυβέρνηση η οποία μπορεί να ξεπεράσει τον κάβο ενός δύσκολου εθνικού θέματος, μεταθέτοντας για αργότερα τις όποιες αποφάσεις.