Ούζο, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, ελληνικές βασιλικές ρίζες, ένα όχι και τόσο διακριτικό υπονοούμενο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα –ακόμα και μια απόπειρα χιούμορ από τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη μέρα του πρίγκιπα Κάρολου και της Καμίλα στην Αθήνα είχε τα πάντα: τα κόκκινα χαλιά είχαν στρωθεί από νωρίς και οι προετοιμασίες τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πυρετώδεις για μια επίσκεψη που, αν και πήρε τον χρόνο της για να πραγματοποιηθεί, ξεκίνησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κι αυτό γιατί, αν κάτι έμεινε από τις αβρότητες που αντάλλαξαν on camera οι πολιτικοί άρχοντες είναι πως επρόκειτο για μια συνάντηση σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. «Δεν ξεχνάμε το Ναυαρίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τη μακρά ιστορία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Κάρολος, από την δική του πλευρά, έσπασε την άτυπη παράδοση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να αποφεύγει τις επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ Παυλόπουλος και Τσίπρας βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσφίγξουν τις σχέσεις της χώρας με τη Βρετανία –μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού σε μελλοντική του επίσκεψη στο Λονδίνο, έπειτα από πρόσκληση της Τερίζα Μέι.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ. Κατά τα άλλα, η πρώτη συνάντηση στο Προεδρικό συνοδεύτηκε από το σπάσιμο άλλης μιας παράδοσης: οι σύζυγοι των δύο ανδρών δεν τους περίμεναν, ως είθισται, μακριά από τις κάμερες, αλλά κάθισαν δίπλα τους, συμπληρώνοντας την εικόνα. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και δώρα, με τον Παυλόπουλο να χαρίζει, μεταξύ άλλων, στον Κάρολο αντίγραφο του προσκλητηρίου της βάφτισης του παππού του, πρίγκιπα Ανδρέα, ενώ ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έφερε στις αποσκευές του το πιο βρετανικό δώρο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς –ένα σετ χειροποίητων, πορσελάνινων πιάτων από το βασιλικό εργαστήριο. «Είμαι βαθιά ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και τη στήριξή της και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά το θέμα ασφάλειας και μετανάστευσης και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο πρίγκιπας της Ουαλίας μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα όσο η Καμίλα έπινε τσάι με την Μπέττυ Μπαζιάνα στο Μουσείο Μπενάκη. Αργότερα, ο Κάρολος συνάντησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους δύο άνδρες να συζητούν -τι άλλο; –τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Το βράδυ, τα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο θα έμεναν μόνο στις ενδυματολογικές επιλογές των κυριών, όμως ο Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία να αγγίξει δύο θέματα – αγκάθια για τις δύο χώρες: την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το ακόμα υπό διαπραγματεύσεις Brexit –η άφιξή τους, άλλωστε, συνέπεσε σατανικά με την Ημέρα της Ευρώπης. Για το πρώτο, ο Παυλόπουλος τόνισε πως η Βρετανία διατηρεί «μακρά παράδοση στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού», γι’ αυτό «σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας τελικώς θα ευοδωθεί».

Παρά το δύσπεπτο θέμα, ωστόσο, που κατά πολλούς έκανε τον πρίγκιπα Κάρολο να αποφύγει τις επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, το μενού τιμήθηκε δεόντως, με τους καλεσμένους να απολαμβάνουν, εκτός του ούζου και του αβγοτάραχου «από την πατρίδα του Λόρδου Βύρωνα», σφυρίδα στον φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχα Χίου και φρούτα εποχής.