Δημοσίευμα της εφημερίδας «Times» δικαιώνει εν μέρει τον Ζοζέ Μουρίνιο που για χρόνια τώρα αφήνει υπονοούμενα για τον τρόπο που καταρτίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ.

Το έγγραφο πρόσκλησης υποβολής προσφορών της διοργανώτριας Αρχής του κορυφαίου πρωταθλήματος της Αγγλίας προς τα τηλεοπτικά δίκτυα για τη νέα τηλεοπτική συμφωνία της τριετίας που ξεκινά τη σεζόν 2019/2020 αποκαλύπτει τα ένοχα μυστικά. Για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των τηλεοπτικών δικτύων που προσφέρουν χρυσάφι για τη μετάδοση των αγώνων, η Πρέμιερ Λιγκ ουσιαστικά χειραγωγεί το αγωνιστικό πρόγραμμα εδώ και αρκετά χρόνια.

«Προσέχουν» το top 6

Μεταξύ πολλών άλλων η Πρέμιερ Λιγκ εξασφαλίζει πως στην πρώτη και στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν θα διεξάγονται αγώνες μεταξύ των ομάδων του top 6.

Στο συγκεκριμένο γκρουπ συγκαταλέγονται οι ομάδες με τον καλύτερο μέσο όρο στην αγωνιστική απόδοση την τελευταία τριετία. Το φετινό top 6 ήταν οι Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ.

Ο λόγος που δεν θέλουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να διεξάγονται ντέρμπι στην πρώτη αγωνιστική είναι το γεγονός ότι παραδοσιακά αυτές τις ημερομηνίες δεν υπάρχει μεγάλη τηλεθέαση. Για την τελευταία αγωνιστική, τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θέλουν ντέρμπι για να μην επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μόνο σε ένα ματς, καθώς η αγωνιστική του φινάλε διεξάγεται την ίδια ημέρα και ώρα για όλες τις ομάδες.

Στις μεγάλες υποχωρήσεις που κάνει η Πρέμιερ Λιγκ προς τα τηλεοπτικά δίκτυα περιλαμβάνεται επίσης η υποχρέωσή της κάθε 26η αγωνιστική να διεξάγεται ντέρμπι μεταξύ των μελών του top 6. Φέτος για παράδειγμα ήταν το ντέρμπι Λίβερπουλ – Τότεναμ.

Πέρυσι το Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τη σεζόν 2015/2016 το Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ. Δεν επιτρέπεται ωστόσο να γίνονται δύο ντέρμπι σε μία αγωνιστική.

Στο κόλπο της τηλεθέασης η Πρέμιερ Λιγκ έχει βάλει και τις ομάδες της 7ης και 8ης θέσης, δημιουργώντας το top 8. Τα κριτήρια δημιουργίας του είναι όμοια με αυτά του top 6. Φέτος συγκαταλέχθηκαν η Σάουθαμπτον και η Εβερτον.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον ένα ματς μεταξύ των ομάδων του top 8 κάθε Σαββατοκύριακο για να μην υπάρχουν αδιάφορες αγωνιστικές.

Η Πρέμιερ Λιγκ φροντίζει ώστε το Κύπελλο Αγγλίας να μην κλέβει τίποτε από τη λάμψη της. Ετσι, το Σαββατοκύριακο που διεξάγονται οι ημιτελικοί του Κυπέλλου στο πρόγραμμα πρωταθλήματος δεν θα υπάρχει αναμέτρηση ομάδων του top 6.

Πηγές από την Πρέμιερ Λιγκ επιβεβαίωσαν τη χειραγώγηση του αγωνιστικού προγράμματος με στόχο να προσελκύσουν τα τηλεοπτικά δίκτυα και να αυξήσουν τον αριθμό των φιλάθλων που παρακολουθούν τους αγώνες.

Οι αποκαλύψεις μοιάζουν με κεραυνό εν αιθρία για τους οργανωμένους φιλάθλους που νιώθουν να τους εκμεταλλεύονται. «Είναι κάτι νέο για μας και σύντομα θα συζητήσουμε με την Πρέμιερ Λιγκ και τα υπέρ και τα κατά του συστήματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Φιλάθλων Ποδοσφαίρου Κέβιν Μάιλς.