Στους τίτλους αρχής της γνωστής βρετανικής σειράς «Downton Abbey», οι υπηρέτες μετρούν με το υποδεκάμετρο την απόσταση του πιάτου από τα μαχαιροπίρουνα. Ολα, στα επίσημα δείπνα, πρέπει να είναι τέλεια και σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπηρέτες δεν υπάρχουν, όμως όταν υποδέχεσαι έναν βρετανό γαλαζοαίματο, προσέχεις μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Δύο πρωτόκολλα λοιπόν –ένα του Προεδρικού Μεγάρου και ένα το βασιλικό. Ποιο θα επικρατήσει;

Η προετοιμασία για την υποδοχή του Κάρολου και της Καμίλα από την Προεδρία της Δημοκρατίας συνεχίζεται, μέχρι την τελευταία στιγμή, με γοργούς ρυθμούς. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αναδείξει τις ρίζες του διαδόχου και τη σύνδεσή του με τη χώρα –ο ίδιος άλλωστε δηλώνει πως «έχει την Ελλάδα στο αίμα του». Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα του δωρίσει το πιστοποιητικό βάφτισης του παππού του, πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα, προτού εξοριστεί το 1922. Ο Κάρολος και η Καμίλα θα ξεναγηθούν επίσης στον πρώτο όροφο του Μεγάρου, τον οποίο κοσμούν πίνακες που ζωγράφισε ο θείος του Κάρολου, πρίγκιπας Νικόλαος –ο Νικόλαος έζησε στο κτίριο της οδού βασιλίσσης Σοφίας, όπου σήμερα στεγάζεται η ιταλική πρεσβεία -, καθώς επίσης το πιάνο του βασιλιά Παύλου και το πορτρέτο της Αμαλίας, της πρώτης βασίλισσας της χώρας.

ΜΕ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΨΑΡΙ. Το μενού της βραδιάς θα είναι πλούσιο και θα έχει βάση του το φρέσκο ελληνικό ψάρι, ενώ ιδιαίτερη έκπληξη θα αποτελέσει το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, «από την ηρωική πόλη που αγάπησε ο λόρδος Βύρων». Οι καλεσμένοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 100, μόνο τέσσερις όμως δικαιούνται plus one: ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τα άλλα, πρόσκληση στο γεύμα έλαβαν επίσης περίπου δέκα εκ των υπουργών, εκπρόσωποι ιδρυμάτων και θεσμικοί φορείς. Αυτοί που δεν θα παραστούν ωστόσο είναι το τέως βασιλικό ζεύγος της χώρας, καθώς το προεδρικό πρωτόκολλο (που σε αυτή την περίπτωση υπερίσχυσε) δεν περιλαμβάνει συγγενείς των προσκεκλημένων. Οι Γλίξμπουργκ ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να δειπνήσουν με τον Κάρολο και την Καμίλα το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς θα παρίστανται στο γεύμα που θα παραθέσουν προς τιμήν των Βρετανών οι εκπρόσωποι της εμπορικής ναυτιλίας στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο.

ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Κατά τα άλλα, το πριγκιπικό ζεύγος, που προσγειώνεται σήμερα το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει φορτωμένο πρόγραμμα. Μετά την κατάθεση στεφάνου στον Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, Κάρολος και Καμίλα θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τον Προκόπη Παυλόπουλο και αργότερα με τον Αλέξη Τσίπρα –θα συναντήσει όμως και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Την Πέμπτη, ο Κάρολος θα ξεκινήσει τη μέρα του βλέποντας τον Ιερώνυμο και αργότερα, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου, θα επισκεφθεί πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Παρασκευή, το ζευγάρι θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο, όπου, αφού ξεναγηθεί στα ανάκτορα της Κνωσού και συναντήσει μέλη της Βρετανικής Σχολής, θα επισκεφθεί την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου και την κοινότητα των προσφύγων. Πριν από την αναχώρησή τους θα μεταβούν στις Αρχάνες όπου επιθυμία τους ήταν να παρακολουθήσουν τοπικό γλέντι.