Η Αργεντινή ξαναπέφτει στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι σε έκτακτο διάγγελμά του ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει γραμμή πίστωσης που υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η οικονομία, αφού επικράτησε ξεπούλημα στο εθνικό νόμισμα, το πέσο, όπως και βουτιά στις τιμές των ομολόγων και πιέσεις στο χρηματιστήριο.

Πρόκειται για απόφαση – σοκ και μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον Μάκρι αφού πολλοί στη χώρα εξακολουθούν να κατηγορούν το ΔΝΤ για τις πολιτικές που εφάρμοσε στο παρελθόν στη χώρα, οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες της μεσαίας τάξης κατευθείαν στη φτώχεια. Το ΔΝΤ έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για οικονομικές πολιτικές οι οποίες, όπως λένε οι επικριτές του, οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2001-02.

«Μόλις πριν από λίγα λεπτά μίλησα με τη διευθύντρια (του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε από σήμερα για να πετύχουμε μια συμφωνία», είπε ο Μάκρι στο διάγγελμά του.

Πριν το διάγγελμα το πέσο είχε απώλειες έναντι του δολαρίου πάνω από 5%. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έφτασε τα 23,08 πέσος, που ήταν νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ. Η βουτιά του πέσο έναντι του δολαρίου τις τελευταίες οκτώ εργάσιμες ημέρες ξεπέρασε το 12%, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής για στήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι για να στηρίξει το πέσο έριξε στην αγορά αποθέματα 5 δισ. δολαρίων και αύξησε τα επιτόκια στο 40%, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υποχώρηση σημείωσε εξάλλου και η τιμή των ομολόγων Αργεντινής με τις τιμές τους να φτάνουν τα 85 σεντς του δολαρίου.

Η απόφαση να προσφύγει η χώρα ξανά στο ΔΝΤ «θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε το πρόγραμμά μας για ανάπτυξη, δίνοντάς μας μεγαλύτερη στήριξη για να αντιμετωπίσουμε τις νέες αυτές διεθνείς καταστάσεις και να αποφύγουμε κρίσεις σαν κι αυτές που είχαμε στην ιστορία μας», είπε ο Μάκρι δικαιολογώντας τη νέα προσφυγή. Η ομιλία του προέδρου ήταν η πρώτη επίσημη μετά την ξαφνική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά τρεις φορές μέσα σε δέκα ημέρες ώστε αυτά να φτάσουν τελικά το 40%. Το πέσο έχει χάσει φέτος πάνω από 20% έναντι του δολαρίου οδηγώντας σε βουτιά τα ομόλογα και τις μετοχές.

Μετά τις ανακοινώσεις του Μάκρι η κατάσταση στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και στα ομόλογα βελτιώθηκε. Επίσης ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο που είχε ανοίξει με πτώση πάνω από 5% μετά το διάγγελμα περιόρισε αμέσως τις απώλειες.