Επίσκεψη στην Αμμόχωστο επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν το πρωί της Τρίτης ευρωβουλευτές για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση εκεί. Σκοπός της επίσκεψης είναι όπως επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, στη βάση των προνοιών της Διακήρυξης του Ευρωκοινοβουλίου ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τους Ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν άτομα τα οποία κουβαλούν σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, καθώς και… Γκρίζοι Λύκοι!

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιεί επαφές στην Κύπρο απαρτίζεται από τους Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία), Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος, Igor Šoltes (Σλοβενία), μέλος, Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), μέλος, Δημήτρη Παπαδάκης (Κύπρος), μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος. Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Γύρω στις δώδεκα παρά τέταρτο της Τρίτης οι ευρωβουλευτές έφτασαν μπροστά από το ξενοδοχείο Κωνστάντια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Εκεί τους χειροκρότησαν ελληνοκύπριοι που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι ευρωβουλευτές, πεζοί, κατευθύνθηκαν στην παραλία της Γλώσσας. Εκεί βρέθηκαν και οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Νεοκλής Συλικιώτης οι οποίοι δεν μετέχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία.

Ωστόσο όπως πριν δέκα χρόνια έτσι και την Τρίτη οι κατοχικές αρχές του ψευδοκράτους στην Κύπρο, απαγόρευσαν σε μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μπουν, στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου για να εξετάσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.

Οι Ευρωβουλευτές μετέβησαν σε περιοχή κοντά στην Αγία Ζώνη, από όπου ατένισαν το περίκλειστο τμήμα της πόλης.

Και οι Γκρίζοι Λύκοι

Με σημαίες της Τουρκίας και «σημαίες» του ψευδοκράτους συγκεντρώθηκαν άτομα στο χώρο όπου αναμένονται να αφιχθούν εντός ολίγου οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην παραλία της κατεχόμενης Αμμόχωστο.

Πανό για την Αμμόχωστο κρατούν οι ελληνοκύπριοι

«Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή!» αναγράφεται σε πανό το οποίο κρατούν οι ελληνοκύπριοι που είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στο ξενοδοχείο Κωστάντια εν αναμονή της αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών.

Και συλλήψεις από τις κατοχικές αρχές

Οι κατοχικές αρχές «συνέλαβαν» και κράτησαν για περίπου 15 λεπτά εννέα άτομα που βρίσκονταν στην παραλία «Γλώσσα» στην Αμμόχωστο. Πρόκειται για 8 ελληνοκυπρίους και μια Βρετανίδα υπήκοο οι οποίο μετέβησαν στην παραλία το πρωί πριν από την άφιξη των Ευρωβουλευτών. Η σύλληψη έγινε με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή και πως απαγορεύονταν να βρίσκονται εκεί. Τους ζήτησαν να τους παραδώσουν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους.

Στη συνέχεια αφού τα έλεγξαν και έσβησαν κάποιες φωτογραφίες, τους άφησαν ελεύθερους λέγοντας τους να απομακρυνθούν από την παραλία.