Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά, εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών από τον Εβρο, όπως, άλλωστε, έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά πλέον να δημιουργούνται επεισόδια μεταξύ των ομάδων προσφύγων και μεταναστών, τόσο λόγω του υπερπληθυσμού όσο και εξαιτίας της διαφορετικής κουλτούρας των εθνικοτήτων.

Οπως συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στον χώρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Αλγερινών. Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε η παρενόχληση γυναικών Κούρδων από νεαρούς Αλγερινούς, με αποτέλεσμα αμέσως να ξεκινήσει σύρραξη, που διήρκησε περίπου μία ώρα. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων το ένα σε σοβαρή κατάσταση, αφού έφερε χτυπήματα από μαχαίρι, ενώ πέντε μετανάστες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Πάντως, ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας έχει μέγιστη χωρητικότητα περί τα 400 άτομα, κυρίως οικογένειες Κούρδων, και αυτή τη στιγμή, λόγω των μεγάλων προσφυγικών αφίξεων από τον Εβρο, υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται επιπλέον περίπου 250 πρόσφυγες και μετανάστες!

Τον φόβο ότι οι εικόνες του 2015 δεν απέχουν πολύ από τη σημερινή κατάσταση εντείνουν ακόμη περισσότερο οι αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου καταγράφηκαν σχεδόν 1.100 αφίξεις από θαλάσσης –συγκεκριμένα 1.098 -, με τις 820 να αφορούν το πολύπαθο νησί της Λέσβου, το οποίο ξεπέρασε εδώ και καιρό το… φράγμα των 9.000 (9.490) προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί. Στη Μόρια δε, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έφτασε τους 7.352. Στόχος, άλλωστε, όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, είναι η Μόρια τον Σεπτέμβριο να φιλοξενεί περί τους 3.500 ανθρώπους. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στα νησιά του Αιγαίου ξεπέρασαν τις 1.300, ενώ από τις αρχές του έτους έως και χθες συνολικά 9.391 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ελληνικές ακτές.

Ιταλική ναυτιλιακή για τις συμπλοκές στην Πάτρα

Οι συμπλοκές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο λιμάνι της Πάτρας με πρωταγωνιστές μετανάστες που διαμένουν στην παλιά βιομηχανική ζώνη απέναντι από το νέο λιμάνι είναι πλέον καθημερινές. Μόλις την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ ομάδων μεταναστών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο –από σφαίρα –τραυματισμό ενός 17χρονου Αφγανού και την προσαγωγή 11 μεταναστών στη Ασφάλεια Πατρών. Η οριακή αυτή κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες να κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας καθημερινά να τρυπώσουν στα φορτηγά που περιμένουν στο λιμάνι με προορισμό την Ιταλία, ήταν, όπως φαίνεται, και η αιτία που η μεγάλη ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi έστειλε επιστολή στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Σε αυτή ζητούν από τον Οργανισμό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη περιφρούρηση του λιμανιού.